Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Deník malého poseroutky Rodrick je king

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Deník malého poseroutky Rodrick je king
 
Název díla: Deník malého poseroutky Rodrick je king
Datum vložení: 14.9.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Hlavní postavy

  • Greg Heffley: Hlavní hrdina, který se snaží přežít každodenní školní a rodinné problémy. Greg je trochu sobecký a často se ocitá ve vtipných situacích kvůli svým rozhodnutím.
  • Rodrick Heffley: Gregův starší bratr, který je členem rockové kapely a často Gregovi znepříjemňuje život. Rodrick je rebelský, lenivý, ale také vtipný a kreativní.
  • Rodiče: Otec a matka Grega a Rodricka. Jejich přístup k výchově bratří je rozdílný – otec je přísnější, zatímco matka se často snaží vnést do rodiny pozitivní atmosféru.
  • Rowley Jefferson: Gregův nejlepší kamarád, který je dobrosrdečný, ale někdy naivní.

Děj knihy

Kniha „Rodrick je king“ se zaměřuje na vztah mezi Gregem a jeho starším bratrem Rodrickem. Greg pokračuje ve svém každodenním životě plném trapasů a nedorozumění, přičemž jeho hlavní nepříjemnost přichází právě od bratra. Rodrick se neustále snaží Grega dostat do problémů, ať už tím, že odhaluje jeho tajemství, nebo mu komplikuje život doma i ve škole.

Greg se potýká s různými školními problémy a zároveň se snaží vyrovnat s rodinným životem, kde ho Rodrick neustále provokuje a využívá. V příběhu se bratři dostávají do různých situací, kde se často navzájem podrazí, ale nakonec si uvědomí, že jsou rodina a mají jeden druhého. Humor knihy je založen na vtipných a někdy absurdních situacích, které jsou čtenářům představeny skrze Gregovy deníkové zápisy.

Jedním z hlavních konfliktů knihy je Rodrickovo úsilí utajit party, kterou uspořádal, zatímco rodiče nebyli doma. Greg si tento tajný večírek pamatuje, a ačkoliv Rodrick na něj tlačí, aby nic neprozradil, Greg má možnost využít toto tajemství ve svůj prospěch.

Hlavní téma

Hlavním tématem knihy je vztah mezi sourozenci, konkrétně rivalita mezi bratry. Kniha ukazuje, že i když se sourozenci mohou často hádat a dělat si naschvály, ve skutečnosti jsou si blízcí a mohou se spoléhat jeden na druhého. V širším smyslu kniha zkoumá i problémy dospívání a snahu zapadnout do společnosti, což je hlavní motiv Gregova chování.

Styl a ilustrace

Kniha je napsána jednoduchým, přístupným jazykem, což ji činí vhodnou pro mladší čtenáře. Ilustrace jsou kresleny rukou a mají komiksový charakter, který dokonale doplňuje humor a vyjadřuje náladu situací. Tyto obrázky často přidávají další vrstvu humoru a jsou důležitou součástí příběhu.

Závěr

„Deník malého poseroutky: Rodrick je king“ je zábavné a lehké čtení, které nabízí pohled na každodenní problémy dospívání a rodinné vztahy. Gregovy příhody a vztah s Rodrickem jsou vtipné a současně poučné, protože ukazují důležitost rodiny a podpory, i když se zdá, že bratři jsou na nože.

Tato kniha je skvělou volbou pro mladé čtenáře, kteří mají rádi humor a mohou se ztotožnit s problémy, kterým Greg čelí. Ukazuje, že s trochou nadhledu a humoru lze překonat i ty největší problémy.






Životopis spisovatele: Jeff Kinney
Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz