Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Slavík a růže

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Slavík a růže
 
Autor: Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde
Název díla: Slavík a růže
Datum vložení: 29.9.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Oscar Wilde byl irský spisovatel a básník, narozený 16. října 1854 v Dublinu. Je známý svým vtipem, ironií a kritikou společenských norem. Jeho díla často obsahují hluboké myšlenky o lásce, kráse a společnosti. Jedním z jeho nejznámějších příběhů je pohádka Slavík a růže.

Příběh vypráví o mladém studentovi, který se zamiluje do dívky. Dívka mu slíbí svou lásku, pokud jí přinese červenou růži. Mladý muž je zoufalý, protože v jeho zahradě žádná červená růže neroste. Zatímco prožívá smutek nad nenaplněnou láskou, potká slavíka, který jeho bolest slyší a rozhodne se mu pomoci.

Slavík se vydá hledat červenou růži, ale nakonec zjistí, že ji může vytvořit jen za cenu vlastního života. Aby růže získala svou červenou barvu, musí slavík zpívat celou noc, zatímco se probodává trnem do srdce. I přes bolest slavík obětuje svůj život, protože věří v sílu a krásu lásky.

Když mladý muž růži přinese dívce, ta ji odmítne s tím, že dostala drahé šperky od bohatšího nápadníka a růže ji nezajímá. Zklamaný a rozhořčený mladý muž se vrací ke studiu filozofie, rozhodnutý, že láska nestojí za námahu. Slavík, který pro lásku obětoval život, umírá, aniž by si někdo jeho oběti vážil.

Pohádka Slavík a růže ukazuje, jak krutá může láska být a jak často lidé nevidí skutečnou hodnotu obětí, které pro ně někdo udělá. Oscar Wilde v příběhu kritizuje povrchnost a materialismus, které jsou v kontrastu s ideály opravdové lásky a krásy, jak je vnímá slavík. Wilde používá ironii k tomu, aby ukázal, že zatímco slavík vnímá lásku jako něco vznešeného a obětavého, lidé často vidí jen její povrchní stránku.

Tento příběh mě zaujal svou hloubkou a silným morálním poselstvím. Uvědomil jsem si, že láska není jen o vnějších gestech, ale o skutečných obětech a nezištnosti. Wilde v této pohádce mistrovsky používá metafory a symboliku, aby zvýraznil kontrast mezi idealistickou láskou slavíka a povrchností lidských postav.

Slavík a růže je pro mě připomínkou toho, že láska může být složitá a bolestivá. Wildeův příběh vyvolává otázky o povaze lidských vztahů a o tom, jak často si lidé neváží opravdové oběti. Je to příběh, který bych doporučil každému, kdo se zajímá o hlubší význam lásky a společenských hodnot.

Na závěr lze říci, že Oscar Wilde byl nejen skvělý spisovatel, ale také bystrý pozorovatel lidské povahy. Slavík a růže je krásný a silný příběh, který nás učí vážit si obětí a hledat v lásce něco hlubšího než jen povrchní uspokojení. Tento příběh i dnes rezonuje a připomíná nám, jak důležité je chápat pravou podstatu lásky.






Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz