Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Vodník

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Vodník
 
Název díla: Vodník
Datum vložení: 29.9.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Karel Jaromír Erben byl významný český spisovatel a sběratel lidové slovesnosti. Narodil se v roce 1811 a proslavil se zejména svou sbírkou balad Kytice, která čerpá z českých lidových tradic a pověr. Jednou z nejznámějších balad v této sbírce je Vodník, která se zabývá tragickým příběhem o vztahu mezi člověkem a nadpřirozenými silami.

Příběh

Balada Vodník vypráví o mladé dívce, která přes varování své matky jde prát prádlo k jezeru, kde žije vodník. Vodník, nadpřirozená bytost s mocí nad vodními živly, ji stáhne pod hladinu a dívka se stane jeho ženou. Společně mají dítě, ale dívka touží po návratu domů za svou matkou. Vodník jí dovolí odejít, ale jen na krátký čas a pod podmínkou, že se vrátí. Matka dívku zadržuje, když je čas návratu, a tak se dívka k vodníkovi nevrací. Vodník, rozzuřený a zoufalý, ve své pomstě zabije jejich dítě, čímž příběh tragicky končí.

Poselství a symbolika

Balada Vodník má hluboké morální poselství o nevyhnutelném střetu mezi světem lidí a nadpřirozených sil. Zároveň varuje před tím, co se může stát, když lidé ignorují varování před nebezpečím. Dívka nedbá varování své matky a vydá se k vodě, čímž si přivodí tragický osud. Vodník je zde symbolem nezkrotných sil přírody, které nelze podceňovat.

Erben v baladě mistrně využívá symboliku vody, která představuje hranici mezi světem živých a světem nadpřirozených bytostí. Voda je místem, kde dochází k proměně lidského osudu, a vodník je postavou, která tuto změnu způsobuje.

Styl a jazyk

Erbenova balada je napsaná krásným poetickým jazykem, plným metafor a obrazů, které čtenáři umožňují vizualizovat atmosféru příběhu. Popisy vody a měsíčního světla, které se třpytí na hladině, přispívají k tajemnému a napjatému tónu balady. Erben dokázal vytvořit dílo, které se hluboce zakořenilo v české literární tradici a dodnes je součástí povinné školní četby.

Závěr

Balada Vodník od Karla Jaromíra Erbena je tragický příběh, který varuje před důsledky neuposlechnutí varování a zobrazuje střet mezi lidským světem a nebezpečným světem nadpřirozena. Její tematika je nadčasová a stále aktuální, i když je zasazena do světa pověr a legend. Erbenův mistrovský styl a schopnost vylíčit emoce a atmosféru činí z Vodníka jedno z nejdůležitějších děl české literatury.

Tento příběh mě zaujal svou temnou atmosférou a silným morálním poselstvím. Ukazuje, jak důležité je respektovat přírodní síly a poslouchat varování druhých. Je to dílo, které má stále co říct i dnešnímu čtenáři.






Životopis spisovatele: Karel Jaromír Erben
Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz