Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jaderná elektrárna Temelín

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Jaderná elektrárna Temelín
 
Titulek: Jaderná elektrárna Temelín
Datum vložení: 24.11.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Temelín

Jaderná elektrárna Temelín, dnes největší energetický zdroj v České Republice, leží asi 25 kilometrů od Českých Budějovic a pět kilometrů od Týna nad Vltavou. Elektrárna je vzdálena 45 - 50 km od státních hranic s Rakouskem a se SRN. JE Temelín je situována na pozemcích o rozloze 143 ha, které jsou majetkem ČEZ, a.s. Oplocená plocha pozemku činí cca 123 ha.

HISTORIE

1980 - vládou Československa, byla jaderná elektrárna Temelín schválena k výstavbě

1985 - společnost Energoprojekt Praha zpracovala projekt JE Temelín

1987 - začátek vlastní stavby jaderné elektrárny Temelín

1990 - stavba jaderné elektrárny Temelín byla zredukována poté, co již porevoluční federální vláda schválila rozhodnutí dokončit pouze dva ze čtyř plánovaných bloků JE

2000 - stavba JE Temelín, dokončena

2002 - zahájen zkušební provoz prvního bloku JE Temelín

2003 - druhý blok jaderné elektrárny Temelín zahájil provoz
Hlavní stavební objekty, tlaková nádoba reaktoru a její vnitřní části
Tlaková nádoba, slouží k umístění vnitřních částí reaktoru, a to včetně aktivní zóny. Je cca 11 m vysoká a má vnější průměr asi 4,5 m. Tloušťka stěny její válcové části je 193 mm. Nádoba je navržena na tlak 17,6 MPa při teplotě 350 °C (provozní tlak je 15,7 MPa při teplotách 290 - 320 °C) a je vyrobena z vysoce kvalitní nízkolegovaného Chromu - Nikl - Molybden - Vanadové oceli. Byla vyrobena ve ŠKODĚ JS Plzeň, speciální technologií s cílem zajistit požadovanou radiační odolnost materiálu tlakové nádoby.
Ochranná obálka - kontejnment
Mohutná konstrukce kontejnmentu, chrání reaktor a primární okruh před vnějšími vlivy a okolí elektrárny před následky případné havárie. Má průměr 45 m, výšku 38 m a tloušťku stěn 1,2 m, konstrukce kupole je pouze o 10 cm slabší. Jeho vnitřní ocelová výstelka má tloušťku 8 mm.
Uvnitř kontejnmentu, jsou rovněž umístěny bazény, kde se 10 let uskladňuje použité jaderné palivo před umístěním do tzv. meziskladu.

Parogenerátor
Ve čtyřech parogenerátorech, vzniká pára pro pohon turbogenerátoru. Má tlak 6,3 MPa a teplotu 278,5 °C. Parní generátor je horizontální válcový výměník, dlouhý 14,8 m s vnějším průměrem v rozmezí 4,2 - 4,5 m. Parogenerátory, jsou vyrobeny z nízkolegované konstrukční oceli. Teplosměnné trubky, jsou vyrobeny z chromniklové korozivzdorné oceli. Parogenerátory pro JE Temelín vyrobila firma VÍTKOVICE, a.s.

Chlazení
Celkový objem chladiva v primárním okruhu, je 337 m3. Voda, potřebná k chlazení, se odebírá z vltavské nádrže Hněvkovice a zpětně se vypouští do Vltavy, v prostoru nádrže Kořensko, přehrady byly budovány současně s elektrárnou. Elektrárna za plného provozu, spotřebovává přibližně 2-3 m3/s vody.

Čerpadla
Primární okruh, je chlazen čtyřmi vertikálními odstředivými čerpadly, o výkonu 5,1 MW, umístěnými na studených větvích cirkulačních smyček. Při nominálních parametrech, činí průtok jedním čerpadlem, 21 200 m3 za hodinu. Elektrárna má čtyři chladicí věže typu Iterson vysoké 154,8 m. Jejich průměr u paty je 130,7 m, povrch vnější stěny, činí 44 000 m2. Maximální průtok vody, je 17,4 m3/s. Chladicí věže elektrárny, tvoří dominantu celého okolí a jsou vidět ze vzdálenosti 30 km, pára nad nimi, až ze 70 km.

Bezpečnostní systémy
Systémy, které jsou určeny k plnění bezpečnostních funkcí v jaderné elektrárně, jsou označeny jako systémy důležité z hlediska jaderné bezpečnosti. Tyto systémy, jsou podle své funkce a významu pro jadernou bezpečnost, obecně rozdělovány na bezpečnostní systémy a systémy související s jadernou bezpečností.

Kritika ze strany Rakouska
Kritiku zpochybňující bezpečnost JE Temelín, je slyšet především z bezprostředně sousedícího Rakouska a Bavorska, kde u části obyvatel jaderná elektrárna Temelín, vyvolává obavy z následků případné havárie. Zdánlivě vysoká frekvence poruch (podle stupnice INES zatím pouhých odchylek) na JE Temelín, je zaviněna především nadstandardním způsobem informovanosti. U velké většiny jiných jaderných elektráren, by se veřejnost za celou dobu dozvěděla nejvýš o desítce událostí.





Hodnocení: (hodnotilo 62 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info