Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kotoučová brzda

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Kotoučová brzda
 
Titulek: Kotoučová brzda
Datum vložení: 29.11.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kotoučová brzda

Funkční princip
Přenos brzdné síly na kotoučovou brzdu, je obvykle hydraulický. Sešlápnutím brzdového pedálu, vznikne tlak v brzdovém systému. Brzdová kapalina, začne tlačit na brzdový píst, který tlačí brzové destičky, kolmo na rotor. Vzniklá třecí síla, mezi rotorem a destičkami, působí proti otáčení.


Konstrukce

Konstrukce koutoučové brzdy

Kotoučová brzda, obsahuje tyto hlavní součásti:
• rotor (kotouč). Ten je v drtivé většině případů kovový, ale u nejdražších sportovních aut, může být i s příměsí keramických částic. V roce 2005, byl za příplatek montován, například do některých aut Porsche. Výhodou keramického brzdového kotouče, oproti kovovému, je výrazně nižší hmotnost a také se méně opotřebovává. Brzdový kotouč, je připevněn na bržděný rotor a otáčí se spolu s ním. Při brzdění se kinetická energie vozidla mění na teplo a dochází ke značnému zahřívání brzdového kotouče. Proto bývá často (na přední nápravě bývají obvykle tyto kotouče s vnitřním chlazením a na zadní nápravě jednoduché) opatřen, uvnitř soustavou kanálků, kterou prochází vzduch, což napomáhá chlazení. V běžném provozu, se výjimečně používají také kotouče, do kterých jsou navrtané otvory. To má výhody za deště, kdy otvory pomáhají odvádět vodu (a odpalující se vodní páru) a tím zlepšují brzdný účinek. Brzdové kotouče se provozem postupně opotřebovávají.
• brzdový třmen - je součástka, do které je namontován brzdový píst (bývá obvykle jeden; více jich je u drahých sportovních aut) a suvně připevněné brzdové destičky. Tato součástka je pevně připojena k vozidlu.
• brzdový píst - je součástka zamontovaná do brzdového třmenu. Na něj, je připojena hadička s brzdovou kapalinou. V případě sešlápnutí brzdového pedálu, vznikne v brzdovém systému (v brzdové kapalině) tlak, který přitlačí píst a s ním brzdové destičky k brzdovému kotouči. Dnes se v drtivé většině případů používají samostavitelné písty, které se samy nastavují tak, aby byla vždy zachována, vhodná minimální vůle mezi brzdovým kotoučem a brzdovými destičkami v klidovém stavu.
• brzdové destičky - jsou destičky, přitlačované brzdovými písty. Jsou konstruovány tak, aby při kontaktu s brzdovým kotoučem, vznikalo velké tření (tzn. mají vysoký koeficient smykového tření). Během provozu, dochází k opotřebovávání těchto destiček. Někdy mívají zabudovaný senzor, který upozorní řidiče na nutnost výměny.
Výhody a nevýhody, oproti bubnovým a špalkovým brzdám
Kotoučové brzdy, jsou oproti bubnovým brzdám výrazně lehčí, výkonnější a lépe se chladí. Na druhou stranu, jsou dražší a náchylnější na poruchy, vzniklé znečištěním. Proto se používají u většiny levnějších aut, jen na přední nápravě.
V železniční dopravě, byly kotoučové brzdy, zaváděny až spolu s prostředky, zabraňujícími zablokování kol koncem 20. století. Kotoučové brzdy, neopotřebovávají oproti běžně užívaným špalkovým brzdám obruče kol, ale vyžadují náročnější údržbu.





Hodnocení: (hodnotilo 7 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info