Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

HYDROSFÉRA

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > HYDROSFÉRA
 
Titulek: HYDROSFÉRA
Datum vložení: 5.4.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hydrosféra (vodní obal Země), představuje soubor všeho vodstva Země – tj. povrchové vody, podpovrchové vody, vody obsažené v atmosféře a vody v živých organismech. Celkové zásoby vody na zemi je 1.385.989, z toho sladká voda představuje 2,53 %. Ve světovém oceánu, je obsaženo asi 96,54 % slané vody, a 2,5% sladké vody.

Více než dvě třetiny naší planety, pokrývá voda. Oceány a moře zaujímají 71 % zemského povrchu, a ovlivňují podnebí, zásobují nás potravou a energií a cennými nerosty. Jsou domovem obrovského množství rostlin a živočichů. Oceány a moře, se zrodily před milióny let, když se původně roztavená Země, ochladila. Při sopečných erupcích, unikala z nitra zeměkoule vodní pára, srážela se a padala na její povrch, v podobě deště. Vyplnila rozsáhlé prohlubně, či bazény, obklopující skalnaté pevninské mysy. Ty se postupně od sebe vzdalovaly a vytvořily kontinenty a oceány, jak existují dodnes. Na souši se objevily řeky, které cestou do moře rozpouštěly minerály v horninách, takže voda v oceánech a mořích, dostala slanou příchuť. Téměř všechny zásoby vody na Zemi, jsou v oceánech a mořích. Pouhá 2 %, tvoří sladká voda na pevninách.





Hodnocení: (hodnotilo 232 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info