Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Rostlinná výroba ve světě

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Rostlinná výroba ve světě
 
Titulek: Rostlinná výroba ve světě
Datum vložení: 15.10.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'


Rostlinná výroba je velmi důležitou součástí zemědělství. Zahrnuje pěstování různých plodin, které jsou nezbytné pro lidskou výživu, průmysl a další účely. V tomto referátu se podíváme na to, jaké plodiny se pěstují po celém světě, jaké jsou hlavní oblasti pěstování a jaké faktory ovlivňují rostlinnou výrobu.

Hlavní plodiny

Mezi nejdůležitější plodiny patří:

  1. Pšenice - Je to jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Pěstuje se na všech kontinentech kromě Antarktidy, ale nejvíce v Asii, Evropě a Severní Americe. Pšenice je základem pro výrobu chleba, těstovin a dalších potravin.

  2. Rýže - Rýže je základní potravinou pro více než polovinu světové populace. Nejvíce se pěstuje v Asii, zejména v Číně, Indii a Indonésii. Rýže potřebuje teplé a vlhké klima.

  3. Kukuřice - Kukuřice je důležitá plodina, která se pěstuje především v Americe, ale také v dalších oblastech světa, včetně části Afriky a Asie. Používá se jako krmivo pro zvířata a také na výrobu potravin pro lidi.

  4. Sója - Sója je významná pro výrobu oleje a krmiva. Pěstuje se hlavně v USA, Brazílii a Argentině, ale také v Asii.

  5. Brambory - Brambory jsou oblíbenou zeleninou, která se pěstuje v mnoha zemích. Jsou důležitým zdrojem škrobu a živin.

Oblasti pěstování

Rostlinná výroba se liší podle regionů. Například:

  • Asie - Asie je domovem pro většinu rýže a pšenice. Země jako Čína a Indie mají velké plochy orné půdy. V Asii se také pěstuje kukuřice a sója.

  • Evropa - V Evropě se pěstuje hodně pšenice a brambor. Německo a Francie patří mezi hlavní producenty.

  • Severní Amerika - USA a Kanada jsou známé pro pěstování kukuřice a sóji. Velké farmy produkují obrovské množství těchto plodin.

  • Afrika - V Africe se pěstuje mnoho různých plodin, včetně kukuřice, rýže a pšenice, ale často čelí problémům, jako je sucho a nedostatek technologií.

Faktory ovlivňující rostlinnou výrobu

Rostlinná výroba je ovlivněna mnoha faktory. Mezi nejdůležitější patří:

  1. Klima - Počasí a klima mají velký vliv na to, jak a kdy se plodiny pěstují. Například, některé plodiny potřebují teplé a vlhké podmínky, zatímco jiné rostou lépe v chladnějším klimatu.

  2. Půda - Kvalita půdy je také velmi důležitá. Dobrá půda obsahuje živiny, které rostliny potřebují k růstu.

  3. Technologie - Moderní technologie, jako jsou traktory a zavlažovací systémy, mohou výrazně zlepšit výnosy plodin.

  4. Ekonomické faktory - Ceny plodin na trhu, dostupnost pracovních sil a investice do zemědělství ovlivňují, jak úspěšná bude rostlinná výroba.

Závěr

Rostlinná výroba je klíčovým faktorem pro zajištění potravinové bezpečnosti ve světě. Znalost hlavních plodin, oblastí pěstování a faktorů, které ovlivňují výrobu, je důležitá pro pochopení zemědělství jako celku. Rostlinná výroba se neustále vyvíjí a je důležité sledovat nové trendy a technologie, které mohou pomoci zvýšit výnosy a zajistit udržitelnost.






Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz