Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Vikingové - loďstvo

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Vikingové - loďstvo
 
Titulek: Vikingové - loďstvo
Datum vložení: 17.10.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'


Vikingové byli námořníci a obchodníci, kteří žili v severských zemích mezi 8. a 11. stoletím. Jejich loďstvo bylo jedním z nejdůležitějších prvků jejich kultury a života. Vikingové byli známí svými výpravami do různých částí Evropy, a dokonce i na severoamerický kontinent, konkrétně na Grónsko a Newfoundland. V tomto referátu se podíváme na to, jaké lodě Vikingové používali, jak byly stavěny a jaké měly vlastnosti.

Typy lodí

Vikingové používali několik typů lodí, ale nejznámější jsou drakkary a knarrs.

Drakkary

Drakkary byly dlouhé a úzké lodě, které měly vysoké příď a záď. Byly navrženy tak, aby byly rychlé a obratné. Tyto lodě byly často zdobeny hlavami draků, což mělo odradit nepřátele. Drakkary byly ideální pro námořní bitvy a rychlé výpravy. Měly také plachtu, což umožňovalo plavbu na otevřeném moři.

Knarrs

Knarrs byly širší a robustnější lodě, které sloužily především pro obchod. Byly schopny unést větší náklad než drakkary. Knarrs měly hlubší ponor, což je činilo stabilnějšími na moři. Byly ideální pro přepravu zboží, jako byly kožešiny, obilí a další komodity.

Stavba lodí

Stavba vikingkých lodí byla velmi důležitá. Lodě byly vyrobeny ze dřeva, většinou z borovice, smrku a dubu. Dřevo bylo pečlivě vybíráno a sušeno, aby bylo co nejodolnější. Lodě byly stavěny pomocí techniky, která se nazývá "klínová konstrukce". To znamená, že byly jednotlivé části lodě spojeny tak, aby do sebe zapadaly, což zajišťovalo jejich pevnost.

Lodě měly také speciální konstrukci, která umožňovala plavbu v mělkých vodách. To bylo velmi důležité, protože Vikingové často plavali po řekách a fjordech.

Plavba a navigace

Vikingové byli skvělí námořníci a uměli se orientovat na moři. Používali různé metody navigace. Například sledovali slunce, hvězdy a také ptáky. Věděli, že některé ptáky se vracejí domů, když jsou blízko pevniny.

Vikingové také používali sluneční kompas, což byl nástroj, který jim pomáhal určit směr. Sluneční kompas byl disk, který využíval sluneční světlo k určení směru.

Význam lodí

Vikingové loďstvo mělo velký význam pro jejich kulturu a ekonomiku. Díky lodím mohli Vikingové obchodovat s dalšími národy. Také díky nim mohli podnikat výpravy do nových zemí a objevovat nová území.

Vikingové byli také známí svými nájezdy na jiné země. Díky rychlým drakkarům mohli překvapit své nepřátele a rychle se stáhnout, pokud bylo potřeba. To jim dávalo velkou výhodu v bitvách.

Závěr

Vikingové loďstvo bylo klíčovým prvkem jejich života. Lodě, jako drakkary a knarrs, umožnily Vikingům objevovat nové země, obchodovat a bránit se. Stavba lodí byla náročná, ale Vikingové měli potřebné dovednosti a znalosti. Díky svému loďstvu se Vikingové stali jedním z nejznámějších námořních národů v historii.

Tento referát ukazuje, jak důležité bylo loďstvo pro Vikingy a jak ovlivnilo jejich kulturu a život. Vikingové byli nejen válečníci, ale také obchodníci a objevitelé.






Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz