Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Veliká Kateřina

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Veliká Kateřina
 
Osobnost: Veliká Kateřina
Datum vložení: 26.7.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kateřina Veliká ( vlastním jménem Sofie Augusta Frederica z Anhaltu a Zerbstu) se narodila 2. května 1729 ve Štětíně. Jako 16 dívenku si ji na ruský dvůr pozvala ruská carevna Alžběta I. Petrovna ( dcera Petra Velikého) jako manželku pro budoucího cara Petra III.
Manželství mladé Kateřiny a alkoholika Petra nebylo vůbec šťastné. Nejhorší pro ruský dvůr byl fakt, že Kateřina dlouhou dobu po svatbě nebyla těhotná. Petr byl impotentní a navíc si Kateřiny jako své manželky vůbec nevšímal. Pro carevnu bylo velice důležité, aby Kateřina otěhotněla, a tak ji povolila jakéhokoliv muže, jenž se směl stát jejím milencem a zároveň otcem ruského následníka. Po krátké době, kdy Kateřina trávila svůj milenecký vztah se Sergejem Saltykovem- otěhotněla. Po 9 měsících přichází na svět budoucí následník trůnu Pavel I. Kateřina byla do Saltykova velice zamilovaná. Saltykov však jejich vztah nebral vážně.
Roku 1762 umírá carevna Alžběta a na trůn nastupuje Petr III. Kateřina za každou cenu chtěla zbavit Petra trůnu a nastoupit místo něho. Díky lidem, jež stáli za Kateřinou a milenci Alexejovi Orlovovi , se 17. června roku 1762 koná proti Petrovi spiknutí a následný převrat. Tak byla zvolena nová carevna Kateřina II.Veliká.
Carevniným velkým vzorem byl Petr Veliký. Chtěla být stejná, ba i lepší než on. Ze začátku své vlády byla ke všem lidem vstřícná. Zajímala se o politiku a velmi usilovala o zahraniční kontakty. Lidé si neuvědomovali co pro ně mladá, avšak chytrá a dostatečně vyspělá, carevna dělá a konali proti ní spiknutí. Hlavně ji dávali za vinu smrt cara Petra III. Dodnes nebylo zjištěno, zda Kateřina opravdu měla něco se smrtí svého manžela.
Carevně se podařilo rozšířit svoji zemi. Ještě roku 1772 získala část Polska. Od roku 1768-1774 trvaly rusko-turecké války, z nichž vychází vítězně Kateřina Veliká. Od roku 1783 byl součástí Ruské říše i poloostrov Krym.
Roku 1787 začínají opět rusko-turecké války, kde vystupuje rakouský císař Josef II. společně s Kateřinou proti Turecku. Kateřina se opět stává vítězem.
V tomhle období nastávají velké nepokoje ve Francii. Kateřininým velkým cílem bylo, aby pozastavila jakobíny a moc opět navrátila Bourbonům. Na závěr se proti Kateřině staví švédský král Gustav III.
Carevna Kateřina Veliká patří mezi osvícenské panovníky. Ruský národ si ji velice cení. Obohatila Ruskou říši nejen o rozlohu, ale i kulturu, architekturu,…Vládla absolutní mocí panovníka. Kateřina byla velice slavná a uznávaná co se týče panování, ale její milostný život nebyl šťastný.
Její největší životní láskou byl Grigorij Potěmkin. Dokonce není ani vyloučeno, že carevna byla za něho provdaná. Ve stáří Kateřiny vystupuje Alexandr Lanskoj, který však umírá v mladém věku.
5. listopadu roku 1796 Kateřina vstala ve výborné náladně. Měla chuť pracovat a její špatná nálada byla pryč. Jen si přála být sama. Dlouho pracovala a od svých služebných nic nepotřebovala, což bylo velice překvapující. Kolem 10 hodiny do její komnaty přichází sluha. V místnosti je neobvyklý klid. Carevna nikde. Jde k její toaletě a v tom uvidí carevnu nehybně ležet na podlaze. Najednou je u dvora veliký rozruch. 6. listopadu před večerní 10 hodinou vydala carevna poslední hlasitý chrapot. Pak se rozhostilo ticho. Carevna umřela a jejím nástupcem se stal Pavel I.

*literatura: Carolly Erickson





Hodnocení: (hodnotilo 112 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info