Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Referát na téma: Index tělesné hmotnosti (BMI)

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Referát na téma: Index tělesné hmotnosti (BMI)
 
Titulek: Referát na téma: Index tělesné hmotnosti (BMI)
Datum vložení: 24.6.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Index tělesné hmotnosti (Body Mass Index, BMI) je klíčovým nástrojem pro posouzení váhy jedince vzhledem k jeho výšce. Pro jeho výpočet stačí zadat údaje do BMI kalkulačky, která vám pomůže zjistit, zda máte ideální tělesnou váhu vůči své výšce.


Hodnoty BMI se obecně řídí následujícími pravidly:

  • Méně než 18,5 značí podváhu
  • Mezi 18,5 a 24,9 značí optimální váhu
  • Mezi 25,0 a 29,9 značí nadváhu
  • 30,0 a výše značí obezitu.


Nicméně je důležité si uvědomit, že BMI je pouze orientačním ukazatelem, protože nebere v úvahu další faktory, jako je například poměr tělesného tuku a svalové hmoty.


Pro přesnější výsledek lze do výpočtu zapojit další ukazatele, jako je obvod pasu a boků. Poměr těchto hodnot, známý jako WHR index, slouží k určení břišní obezity. Viscerální tuk, který se hromadí v oblasti pasu a boků, je biochemicky aktivní a může mít negativní vliv na celý organismus, včetně zpomalení metabolismu a zvýšení rizika onemocnění, jako je diabetes mellitus 2. typu.


Dalším pokročilým ukazatelem je ABSI (A Body Shape Index), který zohledňuje také obvod pasu a může informovat o množství viscerálního tuku v těle. ABSI může odlišit, do jaké míry se na tělesné hmotnosti podílí tuk a do jaké svaly.


Výpočet BMI je založen na jednoduché formuli, kde se hmotnost v kilogramech dělí výškou v metrech umocněnou na druhou. Například, pokud měříte 164 cm a vážíte 82 kg, BMI se vypočítá jako 82 / (1,64²), což je rovno 30,5. Tato hodnota naznačuje, že je člověk nadváhou.


Přestože je BMI široce používán pro dospělé, jeho použití u dětí a mladistvých vyžaduje zohlednění věku jako zásadního faktoru. Stejně tak existují skupiny dospělých, u kterých může BMI zkreslovat realitu, jako jsou siloví sportovci a těhotné ženy.


Výsledky BMI by měly být proto vždy interpretovány s ohledem na individuální kontext a další faktory. Pokud jsou výsledky BMI nejednoznačné nebo se s nimi nesouhlasí, je vhodné se obrátit na odborníka na výživu nebo lékaře.


Zdroje:


https://www.ketodiet.cz/stranky/bmi-kalkulacka/


https://www.pilulka.cz/zivotozpravy-jan-novak






Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info