Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Globální oteplování

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Globální oteplování
 
Titulek: Globální oteplování
Datum vložení: 19.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Globální oteplování

Naše planeta-tedy Země-je nazývána „Modrou planetou“ a to jen díky nenahraditelným skleníkovým plynům, bez nichž by zde život nikdy nevznikl-ono pří –19°C, které by zde bez nich byli, se opravdu moc dobře nežije a pochybuji o tom, že „prvoci“ nosili zimní bundy.
Jen díky skleníkovým plynům nejsme tedy planetou ledu-tady „Bílou planetou“-a můžeme si zde užívat života. Ale nedělejme ze skleníkových plynů spasitele celého světa-tyto plyny nám sice umožnili život a vůbec bití na této planetě, ale mohou nás také zanedlouho „upéct zaživa“ pokud je my-„jejich děti“-nepřestaneme vypouštět do ovzduší.
Ale buďme teď trochu vážnější-skleníkové plyny opravdu zabraňují „unikání tepla“-lépe řečeno UV záření-dopadajícího sem-na Zem, zpět do vesmíru-bez nich by rozdíly mezi dnem a nocí dosahovaly 50°C.
Ale mluvím zde pořád o skleníkových plynech a ještě jsem neřekl jaké to ty plyny-všemi tak proklínané-skutečně jsou. Tak tedy například vodní pára-to jsou všudy přítomné mraky, ale na globálním oteplování se podílí jen minimálně, dalším je třeba CO2-ten vypouští každý z nás-jízdou autem, koupením si čehokoli vyrobeného v továrně a tím hůř vyrobeného z umělé hmoty, zapálením si cigarety, spálením hromádky listí na zahradě a mnoha dalšími každodenními činnostmi-to vše tvoří 75% lidmi vypouštěného CO2 do ovzduší, a zbylých 25%?-tento „zbytek“ člověk „vypouští“ například vypalováním deštných pralesů v rovníkových oblastech. Podle mě i vědců je tu však ještě horší skleníkový plyn než je CO2-tím je metan-ten 20x více ničí atmosféru než CO2-například v Rusku je ho více než 25% celosvětových „zásob“ v podobě rašenilišť o velikosti Francie a Německa dohromady, které v současné době začínají tát-tím podle vědců dojde ke zvýšení teploty naší „matičky Země“ o 10-25%, dalším plynem je například Ozón-O3-tedy „zmutovaný“ kyslík-ten se v atmosféře stále tvoří, ale je neustále likvidován freony, které v atmosféře vydrží téměř 10 let, kdyby se ozónová vrstva „stlačila“ měla by tloušťku, teď se držte, 3cm, ale kdyby se „stlačil“ CO2, tak by měl tloušťku neuvěřitelné 3m. Ale člověka musím také „poc
hválit“-vypouští do ovzduší několik plynů, které Zemi dokonce ochlazují-například SO2-ale je otázkou jestli si tím spíše „nezavařujeme“ na další, nedej Bože ještě větší problém.
Ale pojďme teď od skleníkových plynů o krok dál, i když v tématu jako je toto to prakticky ani nejde.
Jestli-že si vezmu „na paškál“ oblasti-respektive kontinenty-světa, pak nejhůře z hlediska globálního oteplování zřejmě dopadne Afrika-sahara a ostatní tamní pouště se budou neustále rozšiřovat, to bude mít za následek nedostatek potravin, pitné vody a migraci obyvatel zejména do Evropy. Když už jsem u Evropy-když do ní před několika tisíci let přicházeli kdejaké kmeny-ať už Slované, Keltové, Germánci, …-jakoby tušili, že globální oteplování jednou přijde a že Evropa na tom z tohoto hlediska bude zřejmě nejlépe-tedy s vyjímkou středomoří-zejména Španělska, které se má proměnit v holou poušť. Střední a severní Evropa si bude „užívat“ teplá léta i zimy-„ušetří se za zimní údržbu“, na severu ustanou tak tuhé zimy jako dosud, začnou se tam, ale i zde pěstovat nové druhy plodin, ale i přesto budou zemědělci prožívat „krušné chvilky“-hlavní srážkové období se přesune z května a června, kdy to rostliny nejvíce potřebují, na zimu, čehož následky si domyslíte sami. A kdo by chtěl namítat, že Evropě hrozí vzedmutí mořské hladiny až o 70 metrů, tak mu tento názor brát nebudu, i když toto číslo je, nejen podle mě nemožné-střízlivý odhad je okolo 110cm do roku 2100- a navíc Evropa je natolik rozvinutá a technicky pokročilá, že by byla schopna čelit tomuto problému například hrázemi a pokud ne, tak se budeme jezdit koupat k moři třeba každý den-„to by nebylo špatné, ne?“ Asie-ta není natolik technicky rozvinutá a tak by zvýšení hladiny moří vedlo k vyhnání desítek milionů lidí a celá Asie-několik miliard lidí-by trpělo hladem. Austrálie-patří k jižní polokouli, kde oteplování probíhá pomaleji než na severní, protože moře je vůči zvyšování teploty odolnější než pevnina, přesto by se v Austrálii rozšířili pouště a vyhynulo by mnoho živočišných i rostlinných druhů. Oceánie-ta je tvořena zejména korálovými ostrovy-atoly-ty by se podle vědců neměli „potopit“-pokud ovšem hladina koře nebude stoupat rychleji než několik centimetrů ročně, protože tyto ostrovy stejnou rychlostí dorůstají a tak by globální oteplování mohli bez větších
problémů přečkat, ovšem je tu další „ale“- zvýšená teplota moří můře atoly zcela zničit-my už se ale asi odpovědi nedočkáme. Severní Amerika bude čelit podobným problémům jako Evropa-budou do ní mířit davy uprchlíků z Jižní Ameriky, kteří budou „prchat“ před suchem, povodněmi, jevem El Nino, hladem, nedostatkem pitné vody, …-není jim co závidět. Antarktida-tak tento kontinent, který obsahuje 90% všech zásob vody na Zemi, má způsobit vzedmutí mořské hladiny až o 70m-„držme se ale raději při Zemi“-toto zvýšení by bylo podmíněno zvýšením teploty až o 40°C, což je, doufejme nemožné. A zvyšování teploty o několik, třeba i stupňů?-tak s tím by se „Matka příroda“ také měla umět vypořádat-zvýšením teploty se zvýší odpor vody, tím by i v Antarktidě začalo sněžit a poměr odtáté vody a napadnutého sněhu by měl být vyrovnaný. A co její protilehlá „sestřička“ Arktida?-té by jsme se v souvislosti s globálním oteplováním neměli obávat-vytlačuje totiž stejné množství vody jako by při roztání „vypustila“-viz. Archimedův zákon
Je zde ještě několik zajímavostí, které bych měl také zohlednit. Například naše „sousedka“ Venuše-tu všichni dávají za příklad co globální oteplování může způsobit-jenže to až taková pravda není-na Venuši dopadá 2x více sluneční energie než na Zemi a její atmosféru tvoří z 99% jen skleníkové plyny, což nám snad nehroz. A co Golfský proud?-smějeme se Kanaďanům jakou tam mají zimu, ale náš „teplodárný“ proud slábne a bez něj by zde mělo být-doufejme že nebude-stejně jako je v již zmiňované Kanadě nebo jako na Kamčatce v Rusku!
Je tedy načase něco začít dělat, ale nejen několik „vyvolených“, ale my všichni!!!






Hodnocení: (hodnotilo 157 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info