Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mexico

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Mexico
 
Titulek: Mexico
Datum vložení: 19.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Oficiální název (český): Spojené státy mexické
Oficiální název (originální): Estados Unidos Mexicanos
Státní zřízení: republika
Členství v mezinár. organizacích: OSN, OAS, ALADI, NAFTA
Hlavní město (počet obyvatel): Ciudad de México (22 mil. agl.)
Rozloha (pořadí ve světě): 1 958 201 km2 (14.)
Počet obyvatel (pořadí): 92 202 000 (11.)
Úřední, resp. užívané jazyky: španělština (úř. j.), indiánské jazyky
Kontinent: Severní a Střední Amerika
Měna: nové mexické peso

Přímořský stát na rozhraní Severní a Střední Ameriky, který se rozkládá mezi Tichým a Atlantským oceánem (Karibským mořem). Od starověku na jeho území kvetly vyspělé indiánské kultury a říše, mj. Zapotéků, Toltéků, Mayů a Aztéků. Španělské výboje od roku 1519 (Cortéz a další) vyvrátily zdejší říše a v letech 1525-1810 bylo území Mexika součástí místokrálovství Nové Španělsko (to zaujímalo, zejména na severu, mnohem větší území). V letech 1810-1821 probíhala válka za nezávislost vrcholící vyhlášením Mexického císařství (1822), které anektovalo i Střední Ameriku. Jednotlivé středoamerické státy se však vzápětí osvobodily (1823) a samo Mexiko se stalo republikou. Ta v průběhu 19. století ztratila značnou část svého území ve prospěch USA : nejprve Texas (1845, zprvu svobodný stát, později přičleněný k USA), po mexicko-americké válce (1846-1848) i Nové Mexiko, Arizonu, většinu Kalifornie. Občanské války mezi liberály a konzervativci (od 1858) využily k intervenci evropské mocnosti v čele s Francií (od 1862), která v letech 1863-1864 území Mexika fakticky okupovala a prosadila vyhlášení císařství v čele s Maxmiliánem Habsburským. V roce 1867 však bylo císařství svrženo a znovuustavena republika. Země byla poté dějištěm mnoha převratů, respektive diktatury prezidenta Porfiria Díaze (1877-1880, 1884-1911). Nová občanská válka vedla k jeho pádu a v roce 1917 k přijetí demokratické spolkové ústavy. V roce 1942 vyhlásilo Mexiko válku státům Osy. Po 2. světové válce vzdor ekonomickým problémům, souvisejícím i s prudkým populačním vzrůstem, panovala v zemi na latinskoamerické poměry v značná stabilita. V roce 1992 uzavřelo Mexiko smlouvu s USA a Kanadou o vytvoření Severoamerické zóny volného obchodu (NAFTA. Téhož roku bylo zahájeno povstání mayských rolníků v jihomexickém státě Chiapas. V roce1996 uzavřela vláda s povstalci sérii dohod o právech indiánské komunity, řešících otázky politického zastoupení, sociální, ekonomické a kulturní. Obě strany se dohodly na tom, že právo indiánského obyvatelstva na autonomii a sebeurčení bude začleněno do ústavy. V roce 1995 vstoupila v platnost smlouva o volném obchodu také s Kostarikou , Kolumbií a Venezuelou.
RADY PRO CESTOVÁNÍ:
Specifika cestování a nároky na fyzickou i psychickou připravenost cestovatele v Mexiku jsou určeny zejména časovým rozdílem - 7 hod., celoroční smogovou situací, vysokou nadmořskou výškou, velkými teplotními rozdíly, odlišnou kulturní a sociální úrovní země.

Ve Spojených státech mexických, především v hlavním městě a turisticky atraktivních místech často dochází k napadení či okradení cizinců. Bezpečnost cestování v hlavním městě MHD, ale také taxi se v posledních letech velmi zhoršila.

Z důvodu omezení automobilového provozu v hlavním městě Mexiku je zde zaveden systém zvaný "Hoy no circula" (Dnes nejezdí), což znamená, že podle koncového čísla SPZ jeden den v týdnu automobil zůstává odstavený mimo provoz. Toto opatření se vztahuje i na automobily cizích SPZ.
Cestovat lze po placených či neplacených dálnicích (značeny ”CUOTA” a ”LIBRE”). Poplatky za užití dálnic jsou poměrně vysoké, neplacené dálnice jsou však ve špatném technickém stavu a někdy na nich dochází k přepadávání. Stopování nedoporučujeme. V Mexiku není absolutní přednost chodců a při přecházení silnice i na semaforem řízené křižovatce je nutná opatrnost.

V souvislosti s místními hygienickými podmínkami se doporučuje pít pouze balenou vodu, loupat veškeré ovoce a zeleninu, či je dezinfikovat v antibakteriálním roztoku, a nestravovat se u pouličních stánků či v pochybných restauracích.
Turisté jsou často v Mexiku postiženi průjmovými onemocněními a existuje riziko nákazy žloutenkou, cholerou, dengue a střevními parazity (zejména amébami).

Vulkán Popocatépetl je oficálně uzavřen pro zvýšenou erupční činnost a časté otřesy. Mexiko je zemí s častým výskytem zemětřesení.

Na některých místech v Mexiku (stát Chiapas) není dovoleno fotografovat domorodé obyvatelstvo. Na tuto skutečnost zpravidla upozorňuje místní průvodce. V Mexiku se lze dostat do situace, ve které je požadován úplatek

V celých Spojených státech mexických je elektrické napětí 110 V a zásuvky jsou uzpůsobeny pro zástrčky s plochými konektory.





Hodnocení: (hodnotilo 105 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info