Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Avignon

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Avignon
 
Titulek: Avignon
Datum vložení: 21.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Město leží na břehu řeky Rhôny. Pověst vypráví, že slavný avignonský most přes řeku Rhônu vznikl díky andělovi. Ten totiž oslovil mladého pastýře ovcí Bénézeta, odvedlo ho ke správnému místu u řeky a dal mu obrovskou sílu, s níž zdvihl kámen, „jaký by ani třicet mužů neuneslo“. Kámen se stal základem budoucího mostu.

Stavba mostu probíhala v letech 1777 – 1185. Měl 22 oblouků a byl pouze 4 pilíře. Most sloužil především k propojení obchodních center Itálie a Provence a dál i Francie, k cestám poutníků. I díky němu se ve středověku z Avignonu stalo významné město obchodu, kultury a víry.


 Na vápenné skále stojí Papežský palác, největší gotický palác v Evropě, postaven v roce 1336 – 1364. V Papežském paláci vládlo městu sedm papežů v pořadí Klement VI., Urban V. a Jiří XI., kteří z Avignonu učinili intelektuální centrum západního světa. Na nádvoří Pap. paláce se každoročně koná populární divadelní festival, jehož tradici založil v roce 1947 Jean Vilar Týdnem umění v Avignonu. Během července se uskuteční asi 350 různých představení, která navštíví téměř půl miliónů diváku. Mezi nejzajímavější místa v P. paláci patří kuchyň. Má 22 m vysoký komín a na grilu se mohlo najednou rožnit šest (!) krav.

Další zajímavost je, že v roce 1356 pobýval u papežů Karel IV., který má v Papežském paláci svoji sochu.

 V Avignonu je také univerzita (r. 1303 – 1791)
 Place de I’ Horloge, náměstí Orloje je centrum společenského života. Gotická hodinová věž městské radnice shlíží na kavárny a kolotoč z roku 1900.
 Rue des Teinturiers patří k nejkrásnějším ulicím města. Do 19. století se zde tisklo pestře vzorované kaliko zvané indiennes, které inspirovalo současné provensálské vzory.
 Malý palác ze 13. století, který se nachází severně od Papežského paláce byl rezidencí avignonského biskupa. Dnes je zde muzeum s expozicí románských a gotických skulptur, středověkých obrazů avignonské a italské školy (např. díla Botticelliho a Carpaccia)
 Rocher – des – Doms je skála, kde v prehistorických dobách keltsko - ligurské kmeny vybudovaly oppidum Avenio, základ budoucího města Avignonu.





Hodnocení: (hodnotilo 65 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info