Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Středočeský kraj - zkráceně

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Středočeský kraj - zkráceně
 
Titulek: Středočeský kraj - zkráceně
Datum vložení: 23.5.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Sídlo středočeského kraje je umístěno na území jiného kraje-konkrétně Prahy.
Řadí se k největším krajům ČR a na jeho území žije více než 1 000 000 obyvatel.


. Jeho rozloha 11 014 km2 zabírá téměř 14 % území České republiky a 50% kraje zabírá orná půda.

Životní prostředí ve Středočeském kraji

Hraje zde roli rozmanitost geologického podloží. Střední Čechy tak představují jedno z klíčových území středoevropské biogeografie.
Střední Čechy jsou nejvíce konfliktní oblastí, nejvíc urbanizovaným celkem České republiky. Je zde soustředěno velké množství průmyslu.
Ze všech částí republiky směřují cesty do Prahy zákonitě přes střední Čechy. Ty se pak stávají průjezdní oblastí, která je zvýšeně zatěžována.
Problémy v ochraně životního prostředí zde mají dlouhodobější platnost. Velký vliv na kvalitu ovzduší má vzrůstající intenzita silniční dopravy, která způsobuje vyšší hladinu hluku a nárůst imisí oxidů dusíku.
Významným problémem je získání finančních prostředků na úpravu krajiny poničené těžbou nerostných surovin a ekologickými zátěžemi.

Obyvatelstvo
Počet obyvatel ve Středočeském kraji dosáhl v roce 2005 téměř k 1 150 000. Nejlidnatějším okresem Středočeského kraje je okres Kladno. Naopak populačně nejmenším je okres Rakovník. Hustota zalidnění je nejvyšší v okresech Kladno, Praha-východ, Praha-západ a Mělník.. Naopak nejnižší hustota zalidnění je v okresech Rakovník, Benešov a Příbram.

Hospodářství
• Těžba nerostných surovin: kámen, cihlářské suroviny, černé uhlí(okolí Kladna), vápenec a cementářské suroviny
• Průmysl: -paliv
-potravinářský: Benešov (mléčné výrobky) a Krušovice (pivovar)
-sklářský a stavebních hmot
-strojírenský: Benešov (součástky) a Vlašim (všerob. Strojírenství)
-chemický: Neratovice-Spolana (základ. Chemie) a Kolín (zpracovávání ropy)
Přírodní podmínky
Jsou značně různorodé. Nejvyšším místem je vrch Tok v Brdské pahorkatině Naopak nejnižším bodem je hladina řeky Labe u Dolních Beřkovic na severu kraje.
Převažují dva typy krajiny. Severovýchodní polovinu tvoří převážně rovinaté nížiny kolem řeky Labe, zde převažuje zemědělsky využívaná půda, doplněná listnatými a borovými lesy. Jihozápad kraje má charakter vrchoviny, kde naopak převažují smrkové a smíšené lesní porosty.
Nejvýznamnější a také největší je oblast Křivoklátsko, památka UNESCO. Zde nalezneme rozsáhlý komplex smíšených lesů, svažující se do údolí Berounky. Na tuto oblast navazuje geologicky zajímavá oblast Českého krasu. Jedná se o největší krasovou oblast v Čechách se známými Koněpruskými jeskyněmi. Nesmíme opomenout ani známé vrchy Velký a Malý Blaník. Středočeský kraj je i vstupní bránou do Českého ráje.
Územím kraje protéká mnoho známých řek, např.: Berounka, Vltava, Jizera, Labe či Sázava, které vytvářejí malebné scenérie a romantická zákoutí. Vodní díla na Vltavě jsou častým cílem návštěvníků především v letních měsících.
Turisticky zajímavá místa
Region Benešova: Hrad Šternberk - Hrad se vypíná na skále nad řekou asi 40 km jihovýchodně od Prahy. Český Šternberk patří mezi nejstarší a nejnavštěvovanější hrady u nás.
Region Berouna: Koněpruské jeskyně – Leží jižně od Berouna v chráněném území Český kras nedaleko hradů Křivoklát a Karlštejn.
Karlštejn - vrcholně gotický hrad založený v roce 1348 a zaujímá mezi českými hrady zcela výjimečné postavení.





Hodnocení: (hodnotilo 185 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info