Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Polární oblasti

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Polární oblasti
 
Titulek: Polární oblasti
Datum vložení: 29.5.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Arktida a Antarktida jsou nejstudenější oblasti na světě. Arktida je území ohraničené severním polárním kruhem, myšlenou čarou kolem severního pólu. Uprostřed se nachází Severní ledový oceán, většinou zamrzlý. Na okraji je pás tundry. Antarktida je kontinent u jižního pólu. Patří k ní i okolní moře. Tvoří 9% zemského povrchu. Většina antarktické pevniny je pokryta silnou vrstvou ledu. Život se vyskytuje jen kolem pobřeží a na přilehlých ostrovech, kde je tepleji než ve vnitrozemí.


ARKTIDA
Po značnou část roku je arktická tundra pokryta sněhem. Někdy vítr zdvihne do výšky arktický sníh a způsobí sněžnou bouři, která se dost podobá pouštní písečné bouři. Sněžné bouře mohou začít náhle a trvat mnoho dnů. Během krátkých letních měsíců sníh roztává, ale voda se v tomto období nemůže vsáknout, jelikož pod povrchem je vrstva věčně zmrzlé půdy, proto se tato voda shromažďuje v jezírkách, tůních a močálech.

V tundře žije většina arktických živočichů, kteří jsou přizpůsobeni k životu v těchto polárních podmínkách. Přesunují se sem v létě a v zimě se stěhují na jih nebo přezimují pod zemí. Mnohá arktická zvířata mají bílý kožich, který je na sněhu maskuje. Je například velmi těžké zahlédnout zajíce běláka na zimním pozadí. Kožešina polárního soba karibu ideálně udržuje teplo. Každý chlup je dutý, takže v sobě dokáže uchovávat vrstvu, která izoluje. Někteří živočichové v Arktidě jsou býložravci a jiní lovci. Největším z lovců je lední medvěd. Jeho hlavní potravou jsou tuleni.

V Arktidě se už dnes těží některé přírodní suroviny, například ropa. Využití jejich zásob se však musí plánovat velmi opatrně, aby nebylo poškozeno jedinečné životní prostředí pro polární zvířata.


ANTARKTIDA
Antarktida je nejchladnější a největrnější místo na Zemi. Její ledový příkrov tvoří značnou část věčného ledu na Zemi. Některé části pobřeží jsou v létě bez ledu. Rostou zde lišejníky a řasy, ale jen velmi málo jiných rostlin. Od souvislé ledové vrstvy při pobřeží se uvolńují kusy ledu o rozměrech až 100km a odplouvají na moře. Jsou to největší plovoucí ledovce na světě.

Na antarktické pobřeží zalétají téměř výhradně mořští ptáci, jako je třeba albatros stěhovavý, burňáček bělavý nebo chaluha příživná. Zavítá sem občas i dvanáct druhů velryb, včetně mohutného plejtvákovce obrovského, největšího živočicha na světě. Podél pobřeží žije také šest druhů ploutvonožců. Většinu svého života tráví ve vodě, ale při kojení vycházejí na břeh.

Mnozí antarktičtí živočichové se živí drobnými plovoucími živočichy, rostlinami a planktonem. Živočišný plankton, zvaný zooplankton, se hromadí na mělčinách pobřežního šelfu.

V částech Antarktidy, kde by pro velkou zimu žádní živočichové nepřežili, byli nalezeni drobní roztoči. Mohou žít i při teplotách nižších než –60°C.

Antarktida je velmi bohatá na podzemní zdroje ropy a nerostů. Ekologové se snaží omezit vrty a těžbu, aby zabránili poškozování životního prostředí.

ZAJÍMAVOSTI
- Největší živočich nalezený ve vnitrozemí Antarktidy je moucha domácí.
- Ryba Notothenia má v krvi zvláštní nemrznoucí bílkovinu,
která ji chrání před zamrznutím. Přežije tak i zamrznutí v ledu.
- Tučňáci jsou tukem tak dobře izolováni, že se často při pohybu přehřejí. Musejí pak stát s otevřenými zobáky, aby se zchladili.
- Tučňák kroužkový překoná až čtyřnásobek své vlastní výšky,
když skáče z moře na pobřeží.





Hodnocení: (hodnotilo 1410 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info