Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Lednicko-Valtický areál

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Lednicko-Valtický areál
 
Titulek: Lednicko-Valtický areál
Datum vložení: 25.10.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL


Areál nazývaný v minulosti “Lednice a její zahrady“ tvoří poměrně rozsáhlé území volné přírody s lesními a vodními plochami, s loukami a poli. Svítící siluety dnes postupně obnovených zámečků a chrámků vtiskují tomuto dílu člověka a přírody neopakovatelné kouzlo.
Úchvatný celek, jehož krásu a ojedinělost stále ještě obdivujeme na pozadí dnes již poněkud notoricky známého zámku Lednice, prožívá v současnosti svoji renesanci. Kvalita této komponované krajiny byla oceněna 7. prosince 1996 zápisem do Seznamu světového, kulturního a přírodního dědictví Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a osvětu.

Lednicko-valtický areál
Je z jedné strany vymezen novogotickým zámkem Lednice s bohatou řezbářskou výzdobou interiérů a z druhé strany barokním zámkem Valtice, kde působí i vinařská škola. Oba objekty spojuje 6 km dlouhá kaštanová alej. V rozsáhlém přírodním parku jsou roztroušeny romantické stavby, např. známý minaret nebo Janův hrad. Areál se řadí mezi nejkrásnější v Evropě a bývá nazýván také Zahrada Evropy a poprávu je zařazen na seznam kulturního dědictví UNECO. V průběhu staletí zde rodina Lichtensteinů vytvořila krajinářské a architektonické dílo nadčasového významu. Lednicko-valtický areál má nepravidelný tvar o rozloze 283,09 km² sousedí na jihu s Rakouskem a na západě s Chráněnou krajinou oblastí Pálava. Na severu a na východě tvoří volnou hranici areálu řeka Dyje. Od roku 2003 je Lednice a její okolí součástí biosferické rezervace DOLNÍ MORAVA.

Zámek Valtice
Je významný barokní zámek. Byl vybudován nedaleko někdejšího středověkého hradu. Když panství později získali Lichtenštejnové, postavili zde renesanční zámek. Závěrečnou podobu dal zámku až architekt J. B. Fischer z Erlachu. Z vnitřních prostorů je nejcennější zámecká kaple s bohatou štukovou a malířskou výzdobou a stěnami obloženými mramorem. Je obklopen nádherným přírodním parkem s mnoha romantickými stavbami a skleníky s tropickými rostlinami.

Zámek Lednice
Je národní kulturní památka. Po složitém vývoji od gotické tvrze přes renesanční, barokní a klasicistní podobu se dochovala poslední přestavba v historizujícím novogotickém slohu z let 1846-1858. Je dílem vídeňského architekta Wingelmüllera a jeho nástupce Heidricha. Interiér je zdoben kazetovými stropy, vyřezávaným obložením stěn a samostatnými schodišti. Je jedním z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších ve střední Evropě.

Lednické rybníky
Nachází se uprostřed Lednicko-valtického areálu. Jsou Národní přírodní rezervací. Je to hnízdiště více než 130 druhů vodních a mokřadních ptáků. Patří k nejstarším rybničním soustavám na Moravě a od 15. století jsou trvale využívány k chovu ryb. Tvoří je největší moravský rybník Nesyt a dále rybníky Hlohovecký, Prostřední, Mlýnský a Zámecký. Počátkem 90. let byla oblast zařazena na Seznam mokřadů mezinárodního významu.

Skleník
Stavba skleníku se zahájila roku 1844 poslední přestavbou zámku a se svou moderní železnou konstrukcí a polokruhovitou formou byla v tehdejší době mimořádně pokroková. Skleník je dlouhý 92m, široký 13m a vysoký 10m. rostou zde i subtropické a tropické rostliny.

Rendez-vous (Dianin chrám)
Podle plánů postavil na nejvzšším místě Bořího lesa v letech 1810-1812 architekt J. Kornhäusel empírovou stavbu zvanou Dianin chrám (někdy je označován taky jako Rendez-vous). Bohyně lovu Diana, jíž je stavba zasvěcena, je spodobněna v centru prostředního reliéfu průčelí na trůně posazeném na sloupu.

Rybniční zámeček
Rybniční zámeček byl vystavěn na katastru Lednice na severním břehu prostředního rybníka, poblíž aleje spojující Lednici s Valticemi. Stavba byla začleněná do upravené krajiny mezi oběma městečky tak, že její hlavní jižní průčelí je obráceno k rybníku a průhledy spojeno s chrámem Tří grácií a Novým dvorem na protilehlém břehu.

Tři Grácie
V Bořím lese necelý kilometr západně od Nového Dvora a západně od Lednice se tyčí malý empírový zámeček nazvaný chrám Tří Grácií. Vybudoval jej v letech 1824-1825 J. K. Engel a vyzdobili bratři Martinettiové.

Nový dvůr
Na našem území výjimečná empírová stavba. Tato stavba z roku 1809 byla projektována J. Hardmuthem. Původně sloužila pro chov vzácných merinových ovcí, později zde byly chováni koně. Dnes slouží tato stavba k chovu jezdeckých koní.

Minaret
Je nejstarší romantická stavba, nalézající se asi 1,5 km od zámku, v zámeckém parku. Byl postaven v letech 1797-1802 v maurském slohu. Má tři vyhlídkové ochozy a na nejvyšší vede 302 schodů. Spodní část má osm místností, bohatě zdobených na stropech, stěnách i podlaze orientálními ornamenty. Tyto práce patrně prováděli umělci z arabských zemí.

Obelisk
Zvaný též Facka.
Obelisk je však památník na počest míru uzavřeného po válkách mezi Rakouskem a Francií. Původně k Obelisku vedla topolová alej, jejíž zbytky jsou dosud patrny. Okolí neslo neopakovatelné znaky lužní krajiny. Stavba je vysoká asi 24m a je zbudována z pískovcových kvádrů.

Janův hrad
Je romantická napodobenina zříceniny starého hradu. Stavba začala v roce 1807 a skončila roku 1810.





Hodnocení: (hodnotilo 67 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info