Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kanárské ostrovy

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Kanárské ostrovy
 
Titulek: Kanárské ostrovy
Datum vložení: 20.11.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kanárské ostrovy leží ve vodách Atlantického oceánu tvoří je sedm obyvatelných ostrovů. Ostrov Gran Canaria - ráj písečných dun, ostrov dlouhých bílých pláží Fuerteventura, zelený ostrov Tenerife, mystický ostrov Lanzarote, ostrovy La Palma, La Gomera a El Hierro.
Ve 14. a 15. století, když mořeplavci ostrovy objevili a prohlásili je za Španělské území, žili tu Guanchové na úrovni doby kamenné. Zůstalo po nich jen málo stop.

Gran Canaria:
Gran Canaria je třetí největší a nejoblíbenější ostrov z Kanárských ostrovů pro svou rozmanitost. Najdeme tu mnoho rozdílných typů krajiny, prakticky všechna vegetační pásma od vřesovce přes palmy až k horským borovicím, obrovské písečné duny, zelené svahy ve vnitrozemí i bavlníkové plantáže na severu. Je tu na 1700 rostlinných druhů, z nichž 500 je možno vidět právě jen na Kanárských ostrovech. Jednou z nejpodivuhodnějších rostlin je dračinec (Dracaena draco), který netvoří letokruhy, takže jeho věk je záhadou.
Ostrov nabízí návštěvníkům velice příjemné prostředí pro aktivní i odpočinkovou dovolenou. Každoročně sem přijede přes 3 mil. turistů. Typicky španělské město Las Palmas, ležící v severní části ostrova, je největším městem i celých Kanárských ostrovů.
Na jižním pobřeží ostrova najdeme oblíbená turistická letoviska: Playa del Inglés a Maspalomas s romantickými písečnými dunami Dunas de Maspalomas. Na holých útesech na západ od Maspalomas v současné době vyrůstají rekreační komplexy jeden za druhým.
Za návštěvu určitě stojí i dvě přístavní městečka Puerto Rico a především Puerto de Mogán, které je také často nazýváno malými „kanárskými Benátkami“. Toto půvabné místo láká pěknými bílými venkovskými domy porostlými popínavými rostlinami.
Okolí Puerto Rica má nejlepší podmínky slunečního svitu z celého Španělska, je to úžasné místo na plachtění, potápění, windsurfing nebo prostě na odpočinek na pláži, uvolnění a opalování.
Dalšími zajímavostmi ostrova jsou např. městečko Teror které je centrem náboženského života ostrova. Každoročně se zde pořádají desetidenní oslavy patronky města Panny Marie z Borovic. Borovice je též národním stromem ostrova.
Symbol Gran Canarie je Rogue Nublo-Oblačná skála.
Za shlédnutí stojí zoo-botanická zahrada Palmitos park, kde můžete vidět show papoušků a dravých ptáků, pavilony motýlů, orchidejí i velká akvária. Můžete se zajít podívat i do westernového městečka Sioux City.

Fuerteventura:
Ostrov dlouhých panenských pláží je nejsušším a největrnějším ostrovem s nejmenší hustotou obyvatelstva. Vzhledem k nedostatku vláhy se voda musí dovážet z pevniny. Jediný významný zdroj příjmů spočívá v turistice. Turisty lákají rozlehlé pláže s tmavým vulkanickým i světlým pouštním pískem, hory ve vnitrozemí i křišťálově čisté moře.
Nejkrásnějším městem ostrova je Betancuria, původně hl. město, založené již v r.1404. Město bylo vyhlášeno historickým kulturním centrem zejména díky katedrále, která se přestavovala více než 100 let a jejíž stavba byla ovlivněna hned několika architektonickými styly.
Na severu ostrova leží El Jable, chráněná přírodní oblast s pouštními dunami na ploše
20 km2 se vzácnými endemickými rostlinami. Celá oblast je považována za unikátní ekosystém.

Tenerife:
Je největší z Kanárských ostrovů, nachází se tu nejvyšší hora Španělska, obrovská nečinná sopka Pico del Teide 3718 m n.m., která vrhá největší stín na moře na světě. K dalším NEJ ostrova patří-nejstarší tisíciletý dračí strom a konání druhého největšího karnevalu na světě.
Název ostrova je patrně odvozen z domorodého pojmenování Pico del Teide (tener=hora, ife=bílí). Klimaticky se ostrov dělí na dvě části, věčně zelenou oblast na severu a na vyprahlejší jižní.
Hospodářský rozkvět ostrova nastal po roce 1855, kdy sem byly dovezeny první banánovníky. Jejich pěstování spolu s pěstováním vinné révy se stalo základem zemědělské prosperity.
K dalším zajímavostem ostrova patří nejstarší letovisko na Kanárských ostrovech Puerto de la Crus a koupaliště Lago Martiánes, navržené lanzarotským architektem Césarem Manriguem, s bazény s mořskou vodou, palmami a vodotrysky. K dalším místním atrakcím se řadí tropické zahrady Loro Pargue kde mohou návštěvníci spatřit papoušky a delfíny. V pobřežním městě Candelaria má svatyni patronka Kanárských ostrovů Nuestra Seńora de la Candelaria jejíž sochu prý v pohanských dobách vyplavilo moře.

Lanzarote:
Je čtvrtým největším ostrovem Kanárských ostrovů. Jeho název má původ v r. 1312,kdy se zde objevil první Evropan, obchodník Lancesotto Maloceto, podle něhož byl prý celý ostrov pojmenován.
Mnozí návštěvníci pokládají Lanzarote za nejpřitažlivější z ostrovů kvůli malebným tvarům a kontrastním barvám jeho sopečné krajiny. V černé vulkanické půdě se daří pečlivě ošetřovaným plodinám (např.vinné révě) i navzdory nízkým srážkám. Stromy se tu téměř nevyskytují.
Za současnou podobu vděčí Lanzaroze ze značné části Césaru Manrigueovi. Srdcem ostrova je původní hl.město Teguise, které si zachovalo příjemnou atmosféru. Nachází se severně od hl.města Arrecife.
Skutečným rájem je však Lanzarote pro milovníky přírody. Ti si nemohou nechat ujít unikátní sopečný národní park Timanfaya s výjimečnou cestou Ruta de los Volcánes. Původně to byla jedna z nejúrodnějších oblastí ostrova, v letech 1730-1736 ji téměř zničily sopečné výbuchy. Vznikla tak měsíční krajina s četnými krátery (nejvyšší z nich je Timanfaya s výškou 510 m n.m.), lávovými řekami a jezery,
hroudami a bizardními škvárovými poli.
V parku je možno navštívit restauraci El Diablo, navrženou architektem Césarem Manriguem, v níž je možné ochutnat speciality připravované na roštu nad sopečným sopouchem.
Další zajímavostí je světově výjimečná krajina La Geria , kde se unikátním způsobem pěstuje lanzarotské víno. Vinná réva roste v lávovém štěrku a písku, v trychtýřích, v nichž se udržuje vláha a zvláštní mikroklima. Na ochranu před vysušujícími větry z Afriky jsou tyto minitrychtýře ještě dokola obestavěny malými kruhovými hradbičkami.

La Palma,El Hierro a La Gomera jsou zachovalé ostrůvky s ještě nerozvinutou masovou turistikou, kde se na svých cestách stavoval Kolumbus.

La Palma:
Dosahuje výšky 2426 m n. m na ploše necelých 706 km2, což z ní činí ostrov s nejprudším sklonem terénu. Má studené vlhké klima a bujnou vegetaci. Hornaté vnitrozemí je porostlé původními lesy z borovic, vavřínů a obřích kapradin. Středu ostrova dominuje La Caldera de Taburiente, mohutný sopečný kráter široký přes
osm km. Na vrcholu sídlí Mezinárodní astrofyzikální observatoř.
V hl.městě Santa Cruz de la Palma spočívá cementová replika Kolumbovy lodi Santa María.

El Hierro:
Ostrov přitahuje pozornost přírodovědců. Hornatá krajina a nezvyklá fauna a flóra patří k atrakcím. El Hierro, nejmenší z Kanárských ostrovů, je nejzápadnější lokalitou Španělska, a proto zde na španělském území nejpozději zapadá slunce.
Hlavní město je Valverde. Ve vnitrozemí ostrova rostou podivně zkroucené kanárské borovice a jalovce.

La Gomera:
Je nejlépe přístupná a nejvíce navštěvovaná z menších západních ostrovů. Povrch má velmi členitý a ústřední plošinu brázdí divoké rokle. Vrcholky skal vyčnívají nad příkrými svahy porostlými kapradinami, zatímco terasovité kopce září palmami a kvetoucími popínavými rostlinami. Jedinečný Pargue Nacionál de Garajonai patří na seznam památek UNESCO.
Hlavní město San Sebastian leží na východním pobřeží.
K pamětihodnostem patří několik míst spjatých s Kolumbem, který zde doplnil zásobu vody než se vydal na dlouhou dobrodružnou expedici. Studna v budově celnice nese slavný nápis: „Touto vodou byla pokřtěna Amerika“.





Hodnocení: (hodnotilo 67 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info