Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Sopky,Desková tektonika Zemětřesení

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Sopky,Desková tektonika Zemětřesení
 
Titulek: Sopky,Desková tektonika Zemětřesení
Datum vložení: 16.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Slovo "sopka" vzbuzuje u většiny lidí hrůzu, pod tímto pojmem se jim vybaví zničená města a veliké oběti na životech lidí, které jdou až do desetitisíců. Jsou sopky opravdu tak ničivé? Muselo v historii dojít k tolika katastrofám?

Desková tektonika
Podstatou je GLOBÁLNÍ TEKTONIKA, fakt, že zemská kůra není jednolitá, ale skládá se zhruba ze 14 hlavních tzv. litosférických desek. Litosférická deska zahrnuje kůru a horní část svrchního pláště. Tyto desky se vůči sobě čile pohybují. Rychlost pohybu se sice měří na centimetry, maximálně desítky centimetrů za rok, ale v geologických dějinách to znamená globální přesuny litosférických desek po povrchu Země. Litosférické desky se pohybují po tzv. astenosféře, která je v plastickém stavu. Astenosféra je vyšší částí svrchního pláště.

V místech, kde se dvě litosferické desky pohybují proti sobě vzniká obrovský tlak. Horniny při okrajích litosférických desek jsou stlačovány. Ačkoli většina hornin je tvrdá, může je působící tlak buď ohnout nebo přehnout, čímž vznikne linie zvaná zlom. Zlomy jsou trhliny prostupující celou kůrou. Největší jsou na hranicích desek. Na zlomy má obrovský vliv jakýkoli pohyb desek, protože to jsou linie zeslabení. Jestliže se tlak vytvářený pohybem desek náhle uvolní, dochází k zemětřesení. Například kalifornská města San Francisko a Los Angeles leží na horizontálním zlomu San Andreas.
Zemětřesení

Zemětřesení jsou náhlé pohyby nebo chvění zemského povrchu, vyvolané napětím v nitru Země.

dělíme je :
 Tektonická – jsou nejčastější, vyvolávají je pohyby litosférických desek
 Sopečná – vyvolané sopkou
 Řítivá – způsobená propadnutím stropů v podzemí (doly), v horských oblastech v důsledku spadávání lavin, v přímořských oblastech jako následek ohromných vln = tsunami.

Každé zemětřesení má
 HIPOCENTRUM – leží pod zemí, nejčastěji v hloubce 70 km, je to ohnisko zemětřesení
 EPICENRTUM – místo na zemském povrchu, leží kolmo nad hipocentrem, bývá nejvíce postiženo

Seismologové užívají k měření velikosti zemětřesení dvě rozdílné stupnice:

 Richterova stupnice je založena na množství energie vzniklé v ohnisku. To se vypočítá pomocí seismometru – přístroje na měření chvění povrchu. Každý stupeň Richterovy stupnice je asi třicetkrát větší než předchozí.
 Mercalliho stupnice je založena na přímém pozorování účinků

Sopky
 činné - vybuchují poměrně často
 spící - jsou dlouhý čas mezi erupcemi klidné
 mrtvé neboli vyhaslé - už nikdy nevybuchnou

Velké katastrofy při sopečných erupcích působí zejména rychle tekoucí bahenní proudy a popelové deště, které postihují najednou velké oblasti. Ke škodám na polích a dobytku se připojují škody na budovách a katastrofy, které vznikají průvodními jevy. Jsou to záplavy v pobřežních krajinách a ohně, které vznikají při zpřetrhání elektrického vedení.
Přes tato nebezpečí a nejistotu hospodářského podnikání patří sopečné oblasti k nejhustěji osídleným a zalidněným krajinám Země, zejména v tropických oblastech, kde je jinak řídké osídlení a malá hustota obyvatelstva.
Na Jávě připadá na 1 km2 více lidí než v nejhustěji zalidněných průmyslových zemích. Sopečná půda v teplých a hojně zavlažovaných oblastech rychle větrá ve velmi plodnou a hlubokou ornici, poskytující všechny živiny. Vlivem sopečné činnosti vznikla mnohá rudná ložiska. Oblasti, které jsou ohroženy zemětřesením, zaujímají zhruba jednu desetinu plochy pevnin. Nebezpečí zemětřesení hrozí asi polovině obyvatel planety Země.





Hodnocení: (hodnotilo 175 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info