Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Asie

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Asie
 
Titulek: Asie
Datum vložení: 9.3.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Asie

-Rozloha: 44 380 400 km čtverečních
-Počet obyvatel: 3,5 miliardy lidí
-Počet zemí: 49
-Nejdelší řeka: Jang c‘-t’iang – 6300 km
-Největší jezero: Kaspické moře 438 695 km čtverečních
-Největší hora: Mt. Everest – 8848 nad mořem
-Největší země: Rusko (zčásti v Evropě)
-Země s největším počtem obyvatel: Čína
-Největší město: Tokio (Japonsko), kde žije přes 8 milionů lidí

Asie je největší světadíl. Rozlohou 44 milionů čtverečních km je větší než Severní a Jižní Amerika dohromady a je čtyřikrát větší než Evropa.Pobřeží Asie je téměř 130 000 km dlouhé – to je třikrát více než obvod zeměkoule.
Její přírodní podmínky jsou nesmírně rozdílné, což znamená, že zde najdeme nížiny i pouště, ale také vysočiny a největší horské giganty, které můžeme vidět v Himalájích. Zde se tyčí nejvyšší hora světa Mt. Everest ( 8848 m. nad m.). Naproti tomu je zde nejhlubší jezero Bajkal ( 1637 m).Nejhlubší rokle vymleté řekami jsou ty, které vytvořily řeky Indus, Brahmaputra a Ganga, protékající Indií a Pákistánem. Na některých místech tyto řeky vymlely rokliny více než pět kilometrů hluboké.

Celkový rozsah asijských pouští – Gobi, Karakum a jiných, je srovnatelný s rozlohou africké Sahary. Jsou zde oblasti velice hustě obydlené, jako státy Bangladéš a Indie. Naproti tomu nehostinné oblasti, kde se téměř nedá žít.

TONLESAP je velké jezero v Kambodži (v jihovýchodní Asii). Během letních povodní pokryjí vody jezera Tonlesap plochu kolem 10 000 km čtverečních. Jezero vytvářejí vody řeky Mekong, nejdelší řeky v jihovýchodní Asii a páté nejdelší v celé Asii ( 4500 km ).

PRŮSMYK KYBER se nachází v severozápadním Pákistánu. Krajina je zde drsná neboli kopcovitá. Průsmyk je cestou přes hory do Afghánistánu.

JAPONSKO je řetězec ostrovů poskládaných ve tvaru luku, který se táhne v délce přes 1900 km. Stát tvoří čtyři hlavní ostrovy: Honšú ( největší ), Hokkaido‘, Šikoku a Kjúšú a okolo 3000 ostrovů menších.Japonsko má více než 160 sopek, asi jedna třetina z nich je činná. Nejslavnější je Fudžisan neboli hora Fudži. Je to nejvyšší hora v Japonsku.
Nejpopulárnější sport v Japonsku je baseball.

OSTROV BORNEO je největší ostrov v Asii. Jeho rozlohu 736 000 km čtverečních spolu sdílejí tři země: Malajsie, Indonésie a Brunej. Borneo je hornatý ostrov, velká část z jeho území je pokryta hustými deštnými pralesy, ačkoli dřevařské společnosti neustále kácejí stromy, aby získaly dřevo.

JERUZALÉM je svaté město pro lidi tří různých vyznání: židy, křesťany a muslimy. Jeruzalém byl rozdělen mezi Izrael a Jordánsko až do roku 1967, kdy Izrael obsadil celé město. Pro židy je Jeruzalém starobylou hebrejskou metropolí, kde král Šalomoun vybudoval chrám. Pro křesťany je město místem, kde Ježíš kázal a byl ukřižován. Muslimové věří, že Mohamed odešel do nebe ze skály v Jeruzalémě.

VELKÁ ČÍNSKÁ ZEDˇ je nejdelší stavba.Je dlouhá asi 2400 km a byla postavena v roce 210 př. n. l., aby bránila přístupu vetřelců na severní hranici Číny.





Hodnocení: (hodnotilo 361 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info