Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Poloostrov Kamčatka

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Poloostrov Kamčatka
 
Titulek: Poloostrov Kamčatka
Datum vložení: 22.3.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
První zevrubnější zprávu o existenci Kamčatky podal Vladimir Atlasov, který ho v letech 1697-1699 celý prošel.

Kamčatský poloostrov je dlouhý 1200km a ve střední části až 450km široký. Je u severovýchodní části Asie a je s ní spojen asi jen 100km širokou nížinnou šíjí. Na západě je obklopený Ochotským mořem, na východě Beringovým a na jihu jej omývá Tichý oceán. A právě tento oceán, přesněji jeho litosférická deska, na níž spočívá, se velkou měrou podílí na vzniku a utváření Kamčatky. Kamčatka je velmi aktivní součástí pacifického ,,ohnivého kruhu“.

Je to hornatá země, kde se střídá alpská krajina s lávovými plošinami dosahujícími 600-1000 m.n.m, nad nimiž se tyčí kužely vyhaslých a činných sopek.

Na Kamčatce se zvedá 160 sopečných hor, z nichž za 300 let, co je Kamčatka známa, vybuchlo 28 a některé z nich mnohokrát.

Královnou kamčatských sopek je Ključevskaja, nejvyšší a nejaktivnější sopka Asie. Její krásný kužel je vysoký 4750m. Kráter o průměru 0,5km za posledních 300 let chrlil lávu už asi 60krát a na úbočí se otevřelo dalších 70 parazitických menších kráterů.

Další velká skupina sopek leží na Kronockém poloostrově na východním pobřeží Kamčatky. Tady vládne sopka Kronockaja. Její vrchol vysoký 3528m je pokrytý ledovcovou čapkou a úbočí je žebrováno ledovcovými údolími. Sopka se zvedá nad stejnojmenným jezerem, největším na Kamčatce. Spolu s dalšími sopkami a Údolím gejzírů je součástí nádherné přírodní rezervace. Střídavě zde vybuchuje asi 25 horkých fontán, z nichž nejvyšší zvaná Vitraž chrlí vroucí vodu zhruba každé 3 hodiny do výšky až 50m. Pozoruhodné je také mělké, kráterové jezero Uzon, v němž vřou bahenní kotle. Stružky horké vody se stékají do teplého potoka na dně údolí.

Poloostrov sužují téměř každoroční zemětřesení. Dosud největší zemětřesení bylo zaznamenáno roku 1952, kdy dosáhlo 8,4 Richterovy stupnice.

Toto místo sice není rájem turistů, ale zůstává rájem divoké severské zvěře - medvědů, rosomáků, polárních lišek i sobů. V pobřežních vodách žijí tuleni a proslulí kamčatští krabi.





Hodnocení: (hodnotilo 58 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info