Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Co může způsobit počasí

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Co může způsobit počasí
 
Titulek: Co může způsobit počasí
Datum vložení: 11.4.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Co může způsobit počasí

Orkán a Hurikán je společné označení pro velmi rychlý vítr (minimálně 118 km/h), někdy se používá rovněž pro nejvyšší stádium tropické níže v karibské oblasti.

Pasát je pravidelný vítr vanoucí po celý rok na obou polokoulích ze subtropických tlakových výší směrem k rovníkové brázdě nižšího tlaku vzduchu. Na severní polokouli má severovýchodní směr (tj. vane od severovýchodu), na jižní jihovýchodní. Pasáty se vyskytují především nad oceány, kde jsou mimo jiné hlavní příčinou vzniku mořských proudů.

Smršť je označení pro svislý vzdušný vír, který vzniká v bouřkovém mraku a ve tvaru trychtýře se spouští až k zemi nebo nad hladinu moře. Průměr tohoto trychtýře přitom většinou měří jen několik desítek, někdy stovek metrů. Jiným názvem pro smršť je „tromb“, což je evropské označení pro smršť nad pevninou, nebo tornádo, což je americký výraz pro totéž. Smršť nad mořem bývá nazývána vodní smrští.

Tajfun – tento pojem se používá v některých částech Země pro nejvyšší stadium tlakové níže (cyklóny). Tlaková níže rotuje okolo svislé osy a v případě tajfunu už se jedná o tak intenzivní pohyb vzduchové hmoty, že při něm dochází ke značným škodám. Tajfuny vznikají především v létě a na podzim a to v oblasti Jihočínského moře a v západním Tichomoří.

Tornádo je americké označení pro smršť nad pevninou (viz smršť). Někdy se tak označují i silné bouřky s lijáky a prudkými nárazy větru.
Tromba je evropské označení pro smršť nad pevninou (viz smršť).
Tyfon je jiné (starší) označení pro tajfun (viz tajfun).
Uragán je název pro nejvyšší stádium tropické níže (cyklóny), když už rychlost větru dosáhla rychlosti alespoň 118 km/h.
Vichřice je podle takzvané Beaufortovy stupnice vítr, který může působit menší škody na stavbách, např. strhává tašky nebo komíny. Má rychlost mezi 75 a 88 km/h.





Hodnocení: (hodnotilo 61 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info