Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Liberecký kraj

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Liberecký kraj
 
Titulek: Liberecký kraj
Datum vložení: 8.6.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hrady
Hrad Frýdlant - mohutný hrad s vysokou věží spojený s renesančním zámkem stojí na čedičové skále a je obklopený parkem. Nejvýznamnějším majtelem byl Albrecht z Valdštejna
Střekov - Ústí nad Labem – gotický hrad ze 14.stol. nad soutokem Labe a Ploučnice, sloužil k ochraně vodní cesty
Sychrov - romantický novogotický zámek dali Rohanové v 19 stol. přestavět

Městské památkové rezervace
Hradec Králové - náměstí s původně gotickými renesančně přestavěnými domy, radnicemi, barokním domem U Špuláků, 72m vysoká Bílá vež

Lázně
Kunratice- léčba onemocnění pohybového ústrojí
Libverda- léčivé prameny! Léčba nervového, cévního systému a srdce

Ještěd
V Horním Hanychově dojedeme nebo dojdeme po silnici k lanovce, kterou se vydáme na vrchol Ještěda. Kabina vyrazí vzhůru velmi svižně, což nám připomene, že jsme v nejrychlejší lanovce na území České republiky. Rychle stoupáme z dolní stanice až na vrchol Ještědu do výšky 1012 m.n.m. Tam si můžeme prohlédnout zajímavý původní interiér hotelu nebo navštívit restauraci a kochat se panoramou okolí.
Cestou na Ještěd uvidíme: lanovku, vysílač a horský hotel Ještěd, Výpřež, naučnou stezku terasy Ještěda a kamenná vrata.

Přehrada Josefův Důl
Největší údolní nádrž Jizerských hor. Přehrada vznikla v letech 1976-1982 na řece Kamenici. Toto vodní dílo zásobuje Liberecko a Jablonecko pitnou vodou. Sypaná zemní hráz je dlouhá 720m a široká 7,5m. Jsou z ní krásné výhledy na údolí na Josefův důl a panoráma kopců kolem(Špičák).

Zbiroh
Zřícenina gotického skalního hradu na hřebeni nad řekou Jizerou. Byl zničen po Husitských válkách a dodnes z něj zbyly především základy hlavních částí a věže. Nachází se na velmi krásném a poklidném místě uprostřed listnatého lesa.





Hodnocení: (hodnotilo 19 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info