Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Náchod

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Náchod
 
Titulek: Náchod
Datum vložení: 28.1.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Město Náchod se nachází přibližně 40 km severovýchodně od Hradce Králové. Leží na březích řeky Metuje, cca 3 km od hraničního přechodu mezi Českou republikou a Polskem. Je správním, hospodářským a kulturním centrem oblasti mezi Krkonošemi a Orlickými horami a důležitou křižovatkou turistických cest.
Kolem poloviny 13. století založil Hron z rodu Načeraticů hrad k ochraně obchodní zemské stezky. Město samo vzniklo z původní trhové vsi na místě dnešního Starého Města. První písemná zmínka o Náchodu se vztahuje k roku 1254. Od začátku 14. století bylo chráněno hradbami. Hrad postupně měnil majitele i svůj vzhled, až jej mocný a bohatý rod Smiřických ze Smiřic nechal v letech 1566 - 1614 přestavět na pohodlný renesanční zámek. Nastala doba největšího kulturního i hmotného rozmachu Náchoda. Město bylo nadáno výsadami, které je téměř rovnaly postavení měst královských. Rozvoj přerušila třicetiletá válka. Zásadní rozvoj přišel až v 19. století. Vznik městské samosprávy, nástup průmyslu a železnice, rozvoj školství, prudký vzrůst počtu obyvatelstva a stavební rozmach pokračoval do 20. století a určil dnešní podobu středu města. Rozhodujícím činitelem průmyslového rozvoje se stala textilní výroba. Počátkem 20. století se z Náchoda stalo jedno z největších bavlnářských center Rakousko-Uherska, tak zvaný "Manchester východu". Dnes je Náchod městem s textilním, gumárenským a elektrotechnickým průmyslem, sítí obchodů a služeb a vlastním pivovarem, s bohatou kulturní i literární tradicí.
V samotném centru města se nachází celá řada historických staveb - renesanční zámek s francouzskou zahradou, gotický kostel sv. Vavřince na Masarykově náměstí , stará barokní radnice, nová novorenesanční radnice, budova poštovního úřadu a další. Ve městě je regionální muzeum a galerie výtvarného umění. V katastru města se nacházejí také lázně Běloves s minerálním pramenem Ida. Návštěvník si může prohlédnout zbytky středověkého opevnění, nebo navštívit zpřístupněné unikátní opevnění z druhé světové války v okolí města.
Jsou zachovány pouze části hradeb navázaných na zámeckou stavbu. V Krámské ulici je zachována část hradeb v původní výšce.Nová radnice, jak je náchodskými nazývána, leží v centru města na Masarykově náměstí. Vedle skvostné architektonické památky obdivujeme rozhledy, které poskytuje vyhlídková věž. Stavba byla započata v roce 1902 a dokončena byla o 2 roky později. Postavena je v novorenesančním stylu podle architekta Františka Podhájského. Naposledy byla restaurována v roce 2000 malířem Ladislavem Novákem.
Zámek se nachází severně od Masarykova náměstí. Nabízí ukázky historických interiérů, nábytku, skla a další expozice. Původní hrad byl postaven v polovině 13.století v gotickém slohu. Za 5 století proběhlo na zámku několik přestaveb, v renesančním a barokním slohu. Kolem zámku se rozkládá anglický park.V bývalém zámecké přikopu je chován pár medvědů.Jsou zachovány pouze části hradeb navázaných na zámeckou stavbu. V Krámské ulici je zachována část hradeb v původní výšce.Pěchotní srub československého předválečného opevnění postavený v roce 1937 na obranu proti tehdejšímu Německu. O objekt se od roku 1989 stará Klub vojenské historie Náchod, který srub Březinka plně zrekonstruoval. Osazen je dokonce i originální protitankový kanón.





Hodnocení: (hodnotilo 21 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info