Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Slavkovský les

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Slavkovský les
 
Titulek: Slavkovský les
Datum vložení: 28.1.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Je chráněná krajiná oblast Slavkovský les, má rozlohu 610km a leží mezi lázeňskými městy Karlovy Vary, Mariánské lázně a Františkovy lázně. Nejvyšší vrcholek je Lesný (983 m n/m), nejnišším bodem je řeka Ohře (374 m n/m) u Karlových Varů. Většina oblasti je hustě zalesněná a velmi charakteristickou právě pro tuto oblast CHKO jsou rozsáhlá rašeliniště, která mají obrovský význam zejména pro minerální prameny vyvěrající v okolí západpčeských lázní. Roste zde mnoho vzácných a chráněných rostlin (př: armika horská), která je ve znaku CHKO, nebo rožec kuřičkolistý, jenž je dokonce endemitem. Bydlí tu taky mnoho druhů zvířat, z nichž zejména divočáky tady můžete potkat opravdu kdekoliv a kdykoliv. Dále zde žijí skorec vodní, ořeštík kropenatý, výr velký, sýc rousný, kulíšek nejmenší.
Zcela jedinečním jevem ve Slavkovském lese jsou vývěry ternálních vod v Karlových Varech, kterýžto jev korunuje výstřik vřídla. Na zřídelní linii jsou však desítky pramenů, které však již netvoří výtrysky či fontány a některé výrazně ztrácejí svou teplotu se srovnáním s Vřídlem. Dosahuje teploty až 73,4°C.
Ve výškách nad 750m je chladná oblast. Zde je roční průměr srážek 900mm, jinde v oblasti se pohybuje od 600 do 800mm za rok. Průměrné roční teploty jsou 5-6°C, v nejteplejších letním měsících 14-16°C, v lednu je průměrná teplota -3až -5°C. Na Karlovarsku byla naměřená maximální teplota 37°C a minimální -27°C. Převládající je vzdušné proudění od západu až severozápadu, podle něhož lze předvídat vývoj oblačnosti.
Na hlubiném průzraků srážkových vod vznikají horké prameny, které mají vyšší teplotu než 20°C, při mělkém koloběhu vody vznikají především chladné kyselky.
Řeka teplá:
Pramení v rašeliništních loukách na severním svazu Podhorního vrchu, v nadmořské výšce 784m a vtéká do devadesáti hektarové přehradní nádrže Pohora, která byla vybudována v roce 1956. Po pár kilometrech se ovšem vlévá do vodního díla mnohem staršího, a to do průtočného 30-ti hekterového rybníka Betlém, který byl vybudován koncem 15.století.
Řeka Ohře:
Pramení mimo Čr, ve Fichtelgebrgu v Německu a nejprve protéká severovýchodní oblastí spolkové země Bavorsko.

Otázky:
1)Kolik stupňů dosahuje teplota v řídle???
2)Nějakou řeku a něco o nich???
3)Nejvyšší hora???
4)Průměrné roční srážky???





Hodnocení: (hodnotilo 22 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info