Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

MOŘE A OCEÁNY

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > MOŘE A OCEÁNY
 
Titulek: MOŘE A OCEÁNY
Datum vložení: 2.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
NAŠÍ ZEMI SE ŘÍKÁ MODRÁ PLANETA
A to proto, že při pohledu z vesmíru má modrou barvu. Je to tak proto, že tři čtvrtiny jejího povrchu pokrývají moře a oceány. Voda je naprosto nutná pro život.

EXISTUJE PĚT OCEÁNŮ
Tichý - ten je největší a nejhlubší, sám o sobě obsahuje polovinu mořské vody na naší planetě. Atlantický oceán je druhý největší a pluje po něm nejvíce lodí.
Potom máme ještě Indický, Antarktický a Arktický (neboli Severní ledový) oceán
Na naší planetě je také asi stovka moří. Jsou menší a většinou jsou spojená s oceánem, jako třeba Středozemní moře.

MOŘSKÁ VODA je slaná díky erozi, neboť vítr a déšť totiž neustále odnáší půdu do moře a různé soli, které jsou v půdě obsaženy, se tak dostanou do vody.

PŘÍLIV A ODLIV: voda v moři stoupá a klesá díky přitažlivosti Měsíce a Slunce. I když je Měsíc mnohem menší, má na moře dvakrát větší vliv než Slunce. Je totiž blíž Zemi. Nejmenší příliv a odliv je, když jsou Měsíc a Slunce v pravém úhlu.

JAK VZNIKAJÍ VLNY vlny vytváří vítr. Jedna vlna může urazit až stovky kilometrů. Ale voda se s vlnami nepohybuje.

DNO OCEÁNU Čím větší je hloubka, tím větší je tma. Světlo pronikne asi do hloubky 1.500 metrů, ale průměrná hloubka oceánů je 3.000 metrů. Některé ryby proto mají malá světélka, kterými si svítí.





Hodnocení: (hodnotilo 183 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
moře a oceány Golcová, Kateřina 517 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info