Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Plzenský kraj

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Plzenský kraj
 
Titulek: Plzenský kraj
Datum vložení: 4.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Plzeňský kraj se rozkládá na jihozápadním území České republiky. Značnou část jeho území tvoří pohoří Šumava a Český les, tedy malebná příroda a prostředí poskytující vynikající podmínky pro rekreaci a turistiku. Průmyslová výroba je převážně soustředěna do krajského města Plzně. Zřejmě nejznámějším produktem této oblasti je pivo značky Prazdroj. Plzeňský kraj vedle přírodních krás disponuje i celou řadou kulturních a historických památek. Velkým lákadlem pro turisty je Chodsko, území které leží při hranici s Německem. Tvoří jej 12 menších obcí kolem Domažlic, které si uchovaly své výrazné nářečí a nádherné kroje a zvyky. V Domažlicích se každoročně konají Chodské slavnosti. Typickou vesnicí je Klenčí pod Čerchovem. Za návštěvu jistě stojí i hrad Rabí, představující nejrozsáhlejší hradní zříceninu v Čechách, hrady Kašperk, Velhartice a katakomby v Klatovech.

Podnebí
Podnebí je mírné v Plzenské kotlině, drsnější s nížšími teplotami a s vyšími srážkami ve vyšších částech, zejména na Šumavě.

Zemědělství
Zvláště pěstování obilnin, má dobré podmínky pouze v Plzenské kotlině. Jinde jsou půdy chudší a podnebí drsnější.

Obyvatelstvo
Svou rozlohou je Plzeňský kraj třetím největším krajem v České republice, avšak počtem obyvatel se řadí na deváté místo. Na celkovém počtu obyvatel České republiky se podílí 5,4%. Po Jihočeském kraji je druhým nejřidčeji zalidněným krajem v České republice.

Města
Kromě Plzně plní funkci center města Klatovy, Domažlice, Tachov, Rokycany. Vzhledem k nízké hustotě zalidnění mají význam i malá města jako jsou například Sušice, Stříbro, Plasy, Kralovice, Horšovský Týn, Přeštice, Nepomuk aj.

Plzeň

metropole Plzeňského kraje, ležící na soutoku řek Radbuzy, Mže, Úslavy a Úhlavy. 4. největší město v ČR
První zmínky o Plzni (dnešním Starém Plzenci) pocházejí z roku 976

Plzeň je vyhlášená pivovarnictvím, spodně kvašený světlý ležák se celosvětově označuje jako Pilsner nebo Pils podle německého jména města Pilsen. Pivovar Plzeňský Prazdroj, a.s., podnik skupiny SABMiller, vaří tradiční hořké plzeňské pivo pod značkou Pilsner Urquell (dříve Prazdroj), a dále celorepublikově rozšířený Gambrinus, Kozel a vařil i téměř neznámý Primus

Rodáci: Karel Gott, Petr Čech, Jiří Suchý
Divadlo J.K.Tyla
V současné době je Plzeň moderním průmyslovým městem, kde sídlí:
• Západočeská univerzita
• Západočeské muzeum v Plzni
• Západočeská galerie v Plzni
• ZOO Plzeň – Dino Park


Klatovy
Založení města se datuje rokem 1260, kdy město založil král Přemysl Otakar II. na obchodní stezce z Čech do Bavorska,
Dnes je nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím v Klatovech potravinářství - působí zde masokombinát , mlékárna , pekárny a cukrárny, drůbežářské závody, rybářství nebo pivovar a sodovkárna KLIMO.
Rozsáhlý strojírenský podnik Škoda Klatovy zanikl v roce 2002, jeho areál byl asanován a připraven k výstavbě bytových jednotek.
V Klatovech startuje Král Šumavy, v květnu pro horská kola (MTB), v září pro silniční kola (ROAD).
Klatovy jsou velmi významnou silniční křižovatkou, tranzitní doprava však prochází středem města. Nejvýznamnější je mezinárodní silnice E53 vedoucí v trase silnice I/27 z Mostu přes Plzeň na hraniční přechod Železná Ruda.
Železná ruda
se nachází v Národním parku Šumava a je to jedno z šumavských sportovních a turistických středisek cestovního ruchu.
Svoje jméno Železná Ruda získala díky těžbě stejnojmenné suroviny v první polovině 16. století, díky které také byla založena na mnohem starší cestě přes Šumavu z Čech do Bavorska. V 17. století se ovšem průmysl města přeorientoval na sklářství
V okolí se nachází např. Černé a Čertovo jezero a hora Špičák (1202 m)
Nejdelší železniční tunel (1747 m) v ČR, vedoucí pod Špičákem
Nové nádraží Železná Ruda-centrum za 22 milionů korun, kde mohou stavět i dlouhé a rychlíkové vlaky, otevřela včera Správa železniční dopravní cesty, Stavební správa Plzeň. V Evropě jde zřejmé o jediné nástupiště, které je na mostě přímo pod sjezdovkami. Raritou dnes nejmodernějšího nádraží v Plzeňském kraji je také jeho umístění mezi dvěma přejezdy pro automobily. (23.11.2007)

Sušice
Ve městě se nachází hlavně dřevozpracující, papírenské a strojírenské závody

Domažlice
tradiční centrum regionu Chodsko
Historicky cenné městské centrum je městskou památkovou rezervací.
Každý rok v srpnu se v Domažlicích konají známé Chodské slavnosti. Jejich tradice byla zahájena bezprostředně po skončení II. světové války

Rabštejn nad střelou

je historické město v severní části okresu Plzeň-sever, část obce Manětín. Ve městě žije okolo 25 stálých obyvatel
Rabštejn získal statut města v roce 1337 a dnes je brán jako nejmenší město v Evropě.





Hodnocení: (hodnotilo 219 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info