Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Tundra

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Tundra
 
Titulek: Tundra
Datum vložení: 24.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Nekonečná kamenitá pláň, porostlá nízkými keříky, mechy nebo lišejníky. To je tundra.

Zimy jsou v tundře tmavé a velice chladné. Co neschová sníh, spálí mráz nebo zničí ostré ledové krystalky unášené větrem. Z rostlin zde přežijí pouze nízké zakrslé druhy schované v zimě pod sněhem.

V tundře jsou tak silné mrazy, že půda promrzá do značných hloubek (i stovky metrů). V létě rozmrzne pouze tenká svrchní vrstva. Spodní části zůstávají promrzlé po celý rok. Tato půda, která pokrývá velké oblasti světa, se nazývá trvalá zamrzlá půda.
Prší zde poměrně málo a slunce odpaří jen malou část vody. Protože je půda zamrzlá, voda se nemůže vsakovat do země. Hromadí se, a proto se na povrchu tvoří rozsáhlé bažiny.
Když začátkem léta vysvitne slunce, jako na povel začínají všechny rostliny rychle rozkvétat. Potřebují vytvořit semena, aby zajistily pokračování svého druhu. V těchto studených podmínkách k tomu mají pouze 2 - 3 měsíce. Kromě bylinných vrb a bříz zde rostou například silenky nebo lomikámeny, které často nacházíme na skalkách a zahrádkách našich domů. Velice hojné jsou tady také mechy a lišejníky.

V létě do tundry a teplejších krajin přicházejí stáda sobů, kteří se živí zdejšími rostlinami. Nepohrdnou ani lišejníky. Za soby se stěhují smečky vlků, kteří je loví. Celou zimu zde zůstávají pouze pižmoni. Svými kopyty se sněhem prohrabou k rostlinám jimiž se živí.
Na sobech jsou závislí i zdejší obyvatelé. Jsou to pastevci sobů a lovci. Dříve vážnost každého pastevce závisela na tom, jak bylo veliké jeho stádo. Lidé si zde stavěli trvalá sídla, kde trávili zimu. Měli i přenosné stany, které stavěli, když provázely svá stáda za lepší pastvou. Takové obyvatele nacházíme dnes například na severu Finska v oblasti která se nazývá Laponsko.

Stejným stylem života jako Laponci žijí i jiné kmeny. Všechny souhrnně nazýváme Inuité ( v jazyce obyvatel Grónska to znamená lidé ). Známější je označení Eskymáci, které ale oni sami nepoužívají. Mnohé kmeny takto žijících lidí žili na Sibiři a na severu Kandy. Dnes se jejich život výrazně mění. Stále více používají moderní dopravní prostředky a stroje.
V minulosti žili zdejší obyvatelé v souladu s přírodou. Vzhledem k nepříznivým životním podmínkám nebyla tato oblast vystavena škodlivým vlivům moderní civilizace.

V současné době jsou ale i tyto oblasti ohroženy. Zdokonalujcí se technika umožňuje těžit pro lidi nerostné suroviny i na dalekém severu.





Hodnocení: (hodnotilo 727 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info