Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mrtvé moře

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Mrtvé moře
 
Titulek: Mrtvé moře
Datum vložení: 19.4.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Mrtvé moře
Mrtvé moře je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá v Jižním distriktu v Izraeli, na Západním břehu Jordánu v Palestině a na území governorátů Madaba a Karak v Jordánsku. Leží v jižní části tektonické propadliny Al-Ghaur, v jejím nejnižším místě. Je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu, nejníže položeným slaným jezerem a také nejslanějším jezerem na světě. Má rozlohu 1050 km². Je 67 km dlouhé a maximálně 18 km široké. Dosahuje maximální hloubky 381 m. Leží 418 m pod úrovní hladiny světových oceánů.
Břehy na západě a východě jsou srázné a skalnaté. Na severu a jihu navazuje na pobřeží táhlá rovina. Pobřeží je pusté, místy se vyskytují oázy. U jižního břehu probíha těžba soli.
Zdrojem vody je převážně řeka Jordán, která do moře ústí na severu. Horké a suché klima způsobuje nízké srážky a vysoké vypařování z hladiny. V historické době značně kolísala hladina v rozmezí 12 m avšak v poslední době dochází k trvalému poklesu hladiny jezera především v důsledku umělého zadržování vody řeky Jordán v Galilejském jezeře. Pro zastavení poklesu se dokonce uvažuje o vybudování kanálu z Rudého moře přes Vádí al-Araba.
Mrtvé moře přitahuje zájem návštěvníků z okolí Středozemí už po tisíce let. Na tomto místě se ukrýval Král David, bylo to jedno ze světově prvních léčebných míst a zdroj mnoha produktů používaných v různých oblastech od mumifikace v Egyptě až po hnojiva.
V důsledků vysoké koncentrace soli chybí v Mrtvém moři organický život.





Hodnocení: (hodnotilo 100 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info