Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Turistické stezky

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Turistické stezky
 
Titulek: Turistické stezky
Datum vložení: 14.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Město Žacléř a jeho čtyři nedílné součásti - Bobr, Prkenný Důl, Černá Voda a Rýchory - tvoří ojedinělí útvar různých přírodních i geopolitických prostředí, s celkovým převýšením v nejnižším a nejvyšším místě (Rýchory-Dvorský les 1033 m.n.m.) 550 m. Největší doménou Žacléře je pochopitelně krásná příroda a jedinečné blízké a vzdálenější okolí samotného města, a přímá hranice s Polskem, s hraničním přechodem ve 4 km vzdáleném Královci. Samotné město Žacléř leží na úpatí Žacléřského hřbetu a je tak jedinou východní branou nejvyšších českých hor - Krkonoš. Dříve dřevařská obec Rýchory (včetně Vízova), je klasickým příkladem horské obce a její součástí je vrchol Rýchor s Rýchorskou boudou a RÝCHORSKÝM PRALESEM (samotné Rýchory a úžasné krásy Rýchorského pralesa jsou jedním z posledních míst v Krkonoších, kde naleznete klid a neporušenou panenskou přírodu). Protipólem obce Rýchory jsou obce Černá Voda a především Bobr nabízející klidné podhorské prostředí. I v údolí Sněžného potoka naleznete přírodní ráj, i když Prkenný Důl je rájem turistů-lyžařů především v zimních měsících. Město Žacléř vám nabízí zajímavé turistické vyžítí od nejnáročnějších výstupů přes středně obtížné vejšlapy až po nenáročné procházky v krásném okolí města. I přesto, že největším pokladem zdejšího kraje jsou právě Krkonoše-Rýchory, vy máte možnost si vyšlápnout i na nedaleké Vraní hory (Špičák 887 m.n.m.), z kterých je za jasného počasí nádherný výhled jak na Rýchory a Sněžku, tak na celé údolí rozprostírající se právě mezi Krkonošemi a Vraními horami, s výhledem až na polské území. Památkou na nepříliš vzdálenou historii je vojenská pevnost na vršku Stachelberg, ležící nad údolím Prkenného Dolu, již těsně za hranicí katastru města Žacléř.
RÝCHORY - RÝCHORSKÝ PRALES
Rýchory jsou nejvýchodnější součástí Krkonoš a dosahují až do výše 1033 m.n.m. (Dvorský les). Rýchory jsou považovány za nejméně porušené místo v celých Krkonoších a proto jsou vlastně jedinečné. Na vrcholku rýchorského hřbetu stojí Rýchorská bouda, školící středisko KRNAPu, ve které se můžete v místním stánku občerstvit a ohřát. Nezapomeňte se také z blízké vyhlídky, pozůstatku po Maxově Boudě, porozhlédnout po východních Krkonoších, jejichž úžasné panoráma s majestátně se tyčící Sněžkou můžete shlédnout. Rýchorský prales (Dvorský les) je lokalita vyhledávaná především fotografy pro svoji romantičnost a přirozenou krásů místních lesů, jež jsou ojedinělé tak hustým výskytem buků. Zakrslé a do bizardních tvarů pokroucené stromy, větve porostlé mechem, ale takécenné byliny, to vše vytváří podivuhodnou atmosféru místa, kam jen sporadicky pronikají sluneční paprsky.

STACHELBERG
Stachelberg se již věky zdvihá jako strážný bod nad sníženinou Libavského sedla - odvěké zemské brány. Snad i proto byl na úzkém hřbetu Stachelbergu vybudován v letech 1935 až 1938 komplex opevnění s dělostřeleckou tvrzí. I přesto, že tento obraný val nebyl zcela dokončen, zahrnuje řadu nej... . Byl budován jako největší a nejmodernější dělostřelecká tvrz celého českoslo- venského opevnění a zároveň patří k největším pevnostem svého druhu v Evropě. Ne zcela dokončená pohraniční pevnost měla původně sestávat z dvanácti pevnostních objektů (bunkrů), v hloubce 20 - 50 metrů propojených soustavou chodeb a sálů v celkové délce 3,5 km. Na povrchu se do mobilizace
podařilo dokončit kromě malých bunkrů, už jen jedinou velkou pevnost. navštívíte -li pevnostní komplex o víkendu od května do září, budete mocí nahlédnout do tajů podzemí a seznámit se s muzeem čs. opevnění blíže.

VRANÍ HORY
Plochou nevelké pohoří, vzdálené vzdušnou čarou od města a Žacléřského hřbetu, tedy Krkonoš, pouhých 5 km, leží, jako většína českých hor, na státní hranici (v tomto případě s Polskem). Hraniční čára nejde ovšem po vrcholech a tak nejvyšší vrchy Vraních hor leží výhradně na českém území. Tím nejvyšším vrchem je Špičák, vysoký 887 m.n.m. a tyčící se zhruba o 300 m nad okolní krajinou. Malá vzdálenost od města je důvodem, proč jsou Vraní hory dominantním objektem všech výhledů z města do otevřené krajiny. A proč se tyto vrchy nazívají právě Vraní ? To si sami budete moci odpovědět, když vzhlédnete za slunného dne právě jejich směrem. Obraz, který soustava vrchů vytváří, je více než podobný mohutnému letícímu ptáku, svoji temnou barvou zalesněných strání připomínající nejvíce právě vránu.





Hodnocení: (hodnotilo 1 čtenář)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info