Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Sopky

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Sopky
 
Titulek: Sopky
Datum vložení: 26.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Sopky jsou nejvýraznější projev zemské energie. Mírný pokles tlaku v sopkách, způsobený například odsunutím desek zemské kůry, může dokončit proces tavení svrchního pláště Země. Roztavená hornina (magma), která je lehčí než okolní horniny, vystupuje pomalu k povrchu. Podél středooceánských hřbetů vystupuje magma téměř nepřetržitě, ochlazuje se a vytváří novou zemskou kůru. Jinde tvoří podzemní nádrže, které mohou vyvolat výbuchy. V tom případě se proud magmatu zrychlí a uvolňují se plyny, například sirovodík nebo oxid uhelnatý, které na vzduchu vzplanou, čímž se zvýší teplota v sopouchu a láva je ještě tekutější. Sopky vzniklé unikáním magmatu mají sopouch či kráter na vrcholu nebo mají postranní sopouchy.

Sopky se nacházejí podél velkých trhlin zemského povrchu a podél střetávajících se okrajů zemské kůry. Největší množství sopek je ukryto pod mořem a většina z nich je vyhaslá. Kromě těchto sopek známe zhruba 700 činných sopek.

Sopky vyvrhují plyny, kapaliny, ale i části pevné hmoty. Mezi plyny patří hlavně dusík, oxid uhličitý, chlorovodík nebo vodní pára. Kapalné výrony mají v závislosti na teplotě podobu provazové nebo struskovité lávy. Tekutá láva je znakem klidných erupcí, viskóznější lávu, která plynům znemožňuje unikat, doprovázejí exploze. V období klidu jsou krátery často vyplněny jezerem. Erupce uvede do pohybu bahenní proud, který je vzhledem ke své rychlosti ještě nebezpečnější nežli proud lávový.

Sopky jsou v jistém smyslu bezpečnostní pojistky - čím pevnější záklopka, tím větší bude výbuch. Erupce sopky Tambora v Indonésii v roce 1815 je považována za největší sopečnou katastrofu v historii. Přímo při erupci zahynulo na 10 000 lidí!!! Neobydlený ostrov Krakatau, opět v Indonésii, byl v roce 1833 erupcí doslova roztrhán na kusy. Vznikla při tom přílivová vlna, která usmrtila 36 000 lidí. Erupcím nemůžeme zabránit, ale můžeme je předvídat. Při tom pomáhají záznamy o malých zemětřeseních, která vznikají při výstupu magmatu. Sklonoměry se měří zduřování půdy a sleduje se kolísání výronů plynů a páry ze sopouchů.





Hodnocení: (hodnotilo 120 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info