Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Antarktida

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Antarktida
 
Titulek: Antarktida
Datum vložení: 7.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Antarktida je jediný kontinent, který nemá stálé obyvatelstvo. Antarktida je nejvzdálenější a nejnehostinější místo na Zemi, a přesto ji oči lidí spatřili již během sedmého či osmého století. Antarktida se skládá z rozsáhlé pevniny a mnoha příbřežních ostrovů. Její pevná zem je uschována pod obrovskou vrstvou ledu, který pokrývá 99,6 % povrchu krajiny s objemem 25 mil. km3 vody, což je 80% světových zásob sladké vody. Nejsilnější vrstva ledové pokrývky je silná 4 776 metrů. Horská nemoc a s ní spojené nejrůznější zdravotní problémy nejsou proto u polárníků nijak výjimečným jevem. Šestiměsíční polární noc střídá stejně dlouhý den. Naše Slunce zde vychází v září a zapadá v březnu.Během léta zde vystoupí teplota až na mínus 20 stupňů Celsia. Antarktida se rozkládá kolem jižního pólu a s plochou 13,2 milionů km2 je třetím nejmenším kontinentem na Zemi. Do pevniny hluboko zasahuje Weddelovo a Rossovo moře a najdeme zde i 3 794 metru vysokou, činnou sopku Mount Erebus. V Jižním oceánu blízko pobřeží Antarktidy se pohybují početné tabulové ledovce. Největší z nich mají plochu stovek čtverečných kilometrů. V zimě roku 1983 byla v Antarktidě naměřena nejnižší teplota na Zemi - minus 89,2 stupňů Celsia.





Hodnocení: (hodnotilo 108 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info