Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Národní parky

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Národní parky
 
Titulek: Národní parky
Datum vložení: 16.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Národní park (NP) je rozsáhlé území, jedinečné v národním nebo mezinárodním měřítku, jehož značnou část zaujímají přirozené nebo lidskou činností málo ovlivněné ekosystémy. Rostliny, živočichové a také neživá složka v NP mají mimořádný vědecký a výchovný význam.
Území národních parků je členěno do tří zón odstupňované ochrany. Na území národních parků je omezen volný pohyb veřejnosti, podrobnosti jsou stanoveny v jejich návštěvních řádech. Národní parky mají samostatný správní orgán – správu národního parku, který koordinuje a řídí všechny hlavní aktivity, týkající se zásahů do přírodního prostředí. Jsou zřizovány zákonem.
V České Republice jsou čtyři národní parky: Krkonošský národní park, Národní park Podyjí, Národní park Šumava, Národní park České Švýcarsko.

EVROPA: Německo – Harz
- Saské Švýcarsko
Rakousko – Vápenné Alpy
Polsko – Krkonošský národní park
- Tatranský národní park
- Polský národní park
Rusko – Kamarilský národní park
- Mariin národní park
- Losí ostrov
Česká Republika – Krkonošský národní park
- Národní park Podyjí
- Národní park Šumava
- Národní park České Švýcarsko

SEVERNÍ AMERIKA: Kanada - La Mauricie
USA – Yellowstonský národní park
Guatemala – Volcán de Aqua
- Volcán de Tajumulco

JÍŽNÍ AMERIKA: Brazílie – Argentinský národní park

AFRIKA: Keňa – Národní park Nairobi
Tanzánie – Národní park Kilimandžáro

ASIE: Japonsko – Národní park Širetoko

AUSTRÁLIE A OCEÁNIE: Austrálie – Vánoční ostrov
- Kakadu
Yellowstonský národní park

Rozkládá se na severozápadě státu Wyoming, na jihozápadě státu Montana a jihovýchodě státu Idaho. Tento národní park se rozprostírá na území o rozloze 8.987 km2 a je nejstarším národním parkem na světě. Jako národní park byl vyhlášen v roce 1872.
Najdete zde horké prameny, gejzíry, bublající bahnité jámy, kaňony, horská jezera, vodopády, erodované lávové proudy, fosilní lesy.
V Yellowstonském národním parku najdete i mnoho druhů zvířat. Žijí zde Bizoni, jeleni wapiti, losi, kojoti, bobři, medvěd grizzly,…
V celém parku se nachází okolo 110 vodopádů a hlavně velké množství horkých vulkanických gejzírů. Nejznámějším gejzírem je Old Faithful (starý spolehlivec) jenž tryská pravidelně po 79 minutách do výšky 36 metrů a to již přes 120 let.
Tento park získal své jméno podle řeky, která protéká tímto území a jejíž břehy lemují vysoké žluté skály. Indiáni tuto řeku nazývali "Skalní žlutá řeka".
Biologie a ekologie
Dominantní stromový druh v parku je Lodgepole borovice, nicméně, palety jedle, jedle a osiky jsou také obyčejné. Je zde objeveno přinejmenším 600 druhů stromů a rostlin, některé druhy se nevyskytují jinde na světě.
Park sám je obklopený jinými chráněnými zeměmi (včetně velkého Teton národního parku a Custer národního lesa) a krásnými projížďkami (takový jako Beartooth hlavní silnice). Blízká společenství zahrnují západ Yellowstone, Montana; Cody, Wyoming; Red Lodge, Montana; Ashton, Idaho; a Gardiner, Montana.





Hodnocení: (hodnotilo 114 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info