Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Západočeské lázně

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Západočeské lázně
 
Titulek: Západočeské lázně
Datum vložení: 20.9.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
V regionu vyvěrají stovky minerálních pramenů s léčivými účinky. V jejich blízkosti vznikla lázeňská města Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Jáchymov, Lázně Kynžvart a Konstantinovy Lázně. Cílem zájemců o historii jsou četné hrady a zámky, například Bečov nad Teplou, Kynžvart, Loket a Ostroh (Seeberg). Přitažlivou památkou je také klášter v Teplé nebo města Cheb, Sokolov a Horní Slavkov, vesměs se zajímavými muzejními expozicemi. K pobytu v lázních patří aktivní pohyb – v létě po vyznačených turistických cestách a cyklostezkách, v zimě na běžkách po krušnohorských pláních nebo na sjezdových tratích vyhlášeného lyžařského střediska Boží Dar – Klínovec. Množství přírodních krás nabízí Chráněná krajinná oblast Slavkovský les, na Chebsku se nacházejí zajímavá rašeliniště. Západočeské lázně disponují vším, co blahodárně působí na tělo i duši. Nabídka zahrnuje exkluzivní hotely specializované na zdraví a wellness, aquacentra ve stylu římských lázní i pozoruhodné lázně pivní. Výrazný charakter dává kraji masiv Krušných hor, jehož svahy nabízejí v zimě mnoho atraktivních běžeckých tratí i sjezdovek. V letních dnech pak dává relativně hustá síť značených cyklistických tras možnost poznat kraj i ze sedla kola. Nachází se zde několik krytých plaveckých bazénů i několik překrásných volně přístupných přírodních koupališť.

I. TURISTICKÉ ATRAKTIVITY REGIONU


I.1. CO MUSÍ KAŽDÝ NÁVŠTĚVNÍK VIDĚT A ZNÁT?

Karlovy Vary
Karlovy Vary jsou jedním z nejznámějších lázeňských měst na světě, a proto jsou zcela po právu pokládány za hlavní lázeňské místo v Čechách a na Moravě. Nachází se zde několik architektonických skvostů, včetně hranolové věže, stojící v samém srdci lázeňského města, jejíž vznik je datován mezi léta 1347–1349, kdy dal město založit sám král český a císař římský Karel IV. Dnes je tato věž součástí Zámeckých lázní, které se nacházejí v těsném sousedství Tržní a Vřídelní kolonády. Zámecké lázně jsou jedním z nejkrásnějších lázeňských center v Evropě a svým klientům poskytují širokou škálu léčebných a relaxačních programů.

Mlýnská kolonáda
Mlýnská kolonáda je jednou z nejzajímavějších staveb v Karlových Varech. Původní dřevěná stavba z roku 1748 byla nahrazena r. 1882 dnešní novorenesanční stavbou architekta J. Zítka. Orchestřiště, které je její součástí, zdobí alegorické reliéfy od V. Lokvence. Balustrády střešní terasy zdobí dvanáct soch, které představují jednotlivé měsíce roku. Ke kolonádě patří pět pramenů – Mlýnský, Rusalčin, Knížete Václava, Libušin a Skalní. Mlýnská kolonáda je volně přístupná po celý rok a lázeňští hosté si zde mohou sami stočit a vyzkoušet některý z výše jmenovaných pramenů.

Daleko více o tomto regionu najdete na stránkách www.turistevitani.cz v Poznejte regiony České republiky. Tento referát má celkem 34 stran a jistě Vám nabídne informace, které hledáte.





Hodnocení: (hodnotilo 10 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info