Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Severozápadní Čechy

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Severozápadní Čechy
 
Titulek: Severozápadní Čechy
Datum vložení: 20.9.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Region, lemovaný na severu hradbou Krušných hor, se vyznačuje množstvím přírodních krás, historických zajímavostí, architektonických skvostů a dalších lákavých míst. K atraktivním památkám patří zámky v Duchcově, Klášterci nad Ohří, Krásném Dvoře, Libochovicích, Ploskovicích a Velkém Březně. Návštěvníka okouzlí České středohoří svým unikátním reliéfem, údolím Labe s Portou Bohemica a s památnou horou Říp, spojenou s legendou o příchodu Čechů. Milovníky hor potěší Krušné i Lužické hory a skalní útvary Tiských stěn a Českého Švýcarska s Pravčickou bránou. Část regionu, známou po staletí jako Zahrada Čech, proslavily chmelnice, ovocné sady, zeleninová pole a vinice. Kraj oplývá léčivými prameny, které daly vzniknout lázním Teplice, Bílina, Dubí a Mšené. Téměř v každém městě a obci se setkáme s historickými památkami. K těm nejvýznamnějším patří městské památkové rezervace v Kadani, Litoměřicích, Terezíně a Žatci, zámky v Klášterci nad Ohří, Krásném Dvoře, Libochovicích, Duchcově, Velkém Březně, Benešově nad Ploučnicí, Ploskovicích a Děčíně. Mnoho významných církevních staveb, jako je františkánský klášter v Kadani, cisterciácký klášter v Oseku, kostel sv. Mikuláše v Lounech, katedrála v Litoměřicích, klášter v Doksanech, loretánská kaple v Rumburku a další dávají zdejší historii i duchovní rozměr. Bohatá nabídka turistických atraktivit vybízí k aktivnímu prožití volného času – například v rekreačně-sportovních areálech, lanových centrech či v tajemných podzemních prostorách. Můžete navštívit několik rozhleden, lázeňská střediska, ochutnat pivo ve zdejších pivovarech, vypravit se do povrchového uhelného lomu a seznámit se s rekultivovanou krajinou někdejší významné průmyslové oblasti.



I. TURISTICKÉ ATRAKTIVITY REGIONU

I.1. CO MUSÍ KAŽDÝ NÁVŠTĚVNÍK VIDĚT A ZNÁT

NP České Švýcarsko
Patří k nejatraktivnějším krajinám v Evropě. Působením povětrnostních vlivů se v průběhu staletí v hlubokém kaňonu řeky Labe vytvořily nejrozmanitější skalní útvary – mosty, převisy, brány, věže – které jsou vděčným a často vyhledávaným cílem pro návštěvníky z domova i z ciziny. Kroky většiny turistů míří především k Pravčické bráně, která je hlavní turistickou atrakcí Českého Švýcarska, nebo za plavbou na lodičkách v soutěskáh řeky Kamenice. Jedinečné zážitky však nabízejí také četné vyhlídky, např.Mariina vyhlídka u Jetřichovic, loupežnické skalní hrádky, jako je Šaunštejn u Vysoké Lípy, či romantická procházka Kyjovským údolím. Pravčická brána je největší skalní most v Evropě. Mezi její známé návštěvníky patřil i dánský pohádkář Hans Christian Andersen. Tento přírodní skalní most má rozpětí 30 metrů, šířku 8 metrů a klene se ve výšce 16 metrů nad zemí.
Provozní doba Pravčické brány:
IV–X 10:00–18:00
XI–III 10:00–16:00
Provozní doba soutěsek:
Od Velikonoc do konce října
Tichá (Edmundova) soutěska 9:00–18:00
Divoká soutěska 9:00– 7:00
NOVINKY:
 Nově otevřený Dům Českého Švýcarska v Krásné Lípě na náměstí. Otevřeno denně do 18:00, listopad–březen do 17:00. Interaktivní expozice „Život, tajemství, inspirace“ přírody, kulturních památek Českého Švýcarska. Film „Krajina tajemství“. Jedno z největších informačních center v České republice. Internetová kavárna. Galerie.
 Turistický autobus Národním parkem České Švýcarsko – v červenci a v srpnu denně. Autobus jede z Děčína přes Hřensko, Mezní Louku, Jetřichovice, Chřibskou, Rybniště, Doubici a Kyjov do Krásné Lípy k Domu Českého Švýcarska a zpět 4 x denně, v červnu a v září pouze o víkendech. Ze zastávek nástupy k nejkrásnějším cílům Českého Švýcarska. V Rybništi je přestup na vlaky směr Děčín, Rumburk a Varnsdorf.
 Exkluzivní nové trasy s průvodcem
a) Mystérium Labského kaňonu
b) LiteraTúra v Jetřichovických skalách
c) Tramvají do skal
d) Highlights Národního parku České a Saské Švýcarsko
 Putování po malířské cestě (18. století)
 Nově koncipované pobyty pro firemní kolektivy (oudoor, barokní Drážďany, skalní hrady, kubánské tance, luxusní hotely i jednodušší ubytování pro teambuilding)

Mnohem více informací o tomto regionu najdete na www.turistevitani.cz v Poznejte regiony České republiky.





Hodnocení: (hodnotilo 8 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info