Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Pralesy

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Pralesy
 
Titulek: Pralesy
Datum vložení: 16.12.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Pralesy

Deštné pralesy Ameriky

Na půli cesty mezi jižním a severním pólem leží rovník- myšlená čára kolem obvodu Země. Oblasti kolem rovníku jsou horké a některé velmi deštivé. Nazývají se tropy. Jsou pro ně typické pralesy;půda i vzduch jsou stále horké a vlhké, a tak stromy rostou celý rok. V tropických pralesích bychom našli víc druhů stromů a zvířat než kdekoli jinde na zeměkouli. Většina živočichů žije vysoko v korunách a pod jejich klenbou, kde je mnoho listů a slunečního svitu. Orchideje a jiné rostliny rostou přichyceny na větvích, zatímco popínavé liány vyrůstají ze země a vinou se po kmenech stromů ke světlu. Dole v příšeří rostou keře, kapradiny a houby. Tropické pralesy pokrývají některé části střední Ameriky a značnou část jižní Ameriky kolem mohutné řeky Amazonky. Žijí zde ohromní sklípkani – pavouci schopni ulovit i ptáčka- a brouci dlouzí jako lidská dlaň, ale i droboučcí ptáčci kolibříci, o málo větší než čmelák.

Něco víc o zvířatech v Americe

Jaguár je největší a nejsilnější šelma amerických deštných pralesů.
Zvlášť vzrostlí jedinci váží až 135 kg.
Tato mohutná šelma loví hlavně jelenovité, tapíry a divoká prasata.

Malpa
Malpa kapucínská loví hlavně hmyz, plody a semena. Za potravou šplhá vysoko do větví stromů. Jako všechny americké opice se dovede pevně chytit svým ocasem.

Papoušci
Ara tmavorudý a ara vojenský.
Pomocí svého mocného zobáku a silných šplhavých spáru se jakoby třema nohama hbitě proplétají větvovím. Jakékoli vyrušení ostatně nesnášejí. V takovém případě hlasitě křičí a napadají nepřítele špičatým zobákem a ostrými drápy.



Africké pralesy

Tropické deštné pralesy najdeme i v západní a střední Africe. Je zde vždy dostatek potravy a tepla, takže mnozí chladnokrevní živočichové dorůstají neobyčejných velikostí. Některé kudlanky jsou tak veliké, že uloví i malé ještěrky. Vojáci stěhovavých mravenců s mohutnými kusadly usmrtí téměř každé malé zvíře. Skokani obrovští jsou schopni pozřít i myš.
Mnohá pralesní zvířata jsou dokonale maskována. Například had bojga napodobuje barvu živých listů. K nejpestřeji zbarveným obyvatelům pralesa patří motýli a ptáci.
Africké pralesy obývají i naši nejbližší žijící příbuzní- šimpanzi a gorily.
Tito velcí lidoopi žijí ve velkých skupinách. Gorily obvykle požírají listy, kořínky a kůru. Šimpanzi si pochutnávají na plodech. Skupinka šimpanzů zabije i divoká prasata či opice. Šimpanzi a gorily spí na stromech v hnízdech z propletených olistěných větví.

Něco víc o zvířatech
Gorily
Nám lidem blízce příbuzné gorily jsou největšími a nejsilnějšími lidoopi světa. Samci dorůstají až do dvoumetrové výšky. Mnozí z nich váží i více než 300 kg. Také gorily žijí ve skupinách od pět do třiceti zvířat. Při hledání potravy se rozestupují a zanechávají za sebou stopu. Pozdě odpoledne začínají jako šimpanzi lámat větve a stavět hnízda na spaní. Na rozdíl od šimpanzů jsou gorily typičtí býložravci. Žerou byliny listy stromů a výhonky, divoké víno a také ovoce z polí a ovocných sadů.

Šimpanzi
Ve skupinách táhnou lesem, žvatlají a vřískají, mlaskají, tleskají rukama a bubnují na každou suchou větev. Jen když hrozí nebezpečí od hada nebo od dravého ptáka ztichnou jako zařezaní. Ale jinak je život v pralese docela pohodlný.
Jejich den začíná hladem. Do jejich jídelníčku patří víc než šedesát druhů ovoce a listů, semena a kořínky. Šimpanzi však v žádném případě nejsou vegetariáni. Bez ustání prohlížejí všechna místa, kde se štěpí větve, šmejdí v křoví a otáčejí dokonce kameny, aby pochytali co největší množství drobných živočichů.


Pokud chcete, tak si můžete zkusit zodpovědět na nějaké otázky:
Deštné pralesy Ameriky

Jaké je tam podnebí?
A)Chladné
B)Střídavé teplo se zimou
C)Teplé a deštivé
D)Mrazy

Kde žije většina živočichů?
A)Pod půdou
B)V korunách stromů
C)Na zemi
D)Pod klenbou

U jaké řeky zakrývají pralesy nejvíce území?

A)Vltava
B)Amazonka
C)Dunaj
D)Misisipi

Kolik kilo až může vážit jaguár?

A)50
B)135
C)1000
D)85

Loví jaguár tapíry?

A)ano
B)ne

Co loví Malpa?

A)Hmyz,plody a semena
B)Hmyz, plody a drobné živočichy
C)tapíry,plody a semena
D)Tapíry, plody a drobné živočichy


Africké pralesy

Jsou gorily chytřejší ne šimpanzi?

A)Ano
B)Ne

Kolik váží mnozí z goril?

A)350
B)450
C)300
D)305

Jakou schopnost má had bojga?

A)Umí létat
B)Umí se plazit
C)Umí napodobovat barvu živých listů
D)Umí napodobit barvu kamenů

V jaké chvíli šimpanzi ztichnou?

A)Když hrozí nebezpečí od mravence
B)Kdy hrozí nebezpečí od dravého ptáka ne hada
C)Jsou potichu stále
D)Nikdy neztichnou

Žijí šimpanzi ve skupinách?

A)Ano
B)Ne

V jakém počtu žijí gorily?

A)5-20
B)5-30
C)5-50
D)1-100

Čím začíná den pro šimpanze?

A)Žízní
B)Hraním
C)Lezení po stromech
D)Hladem

Je pravda, že některé kudlanky jsou tak veliké, že uloví i malé ještěrky?

A)Ano
B)Ne

Je pravda, že mnohá pralesní zvířata nejsou dokonale maskována?

A)Ano
B)Ne





Hodnocení: (hodnotilo 76 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info