Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Severní Čechy - Jizerské hory

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Severní Čechy - Jizerské hory
 
Titulek: Severní Čechy - Jizerské hory
Datum vložení: 18.3.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Severní Čechy
Jizerské hory

V Jizerských horách je mnoho turistických tras a stezek. Severními Čechami protéká Labe (Elbe) s přítoky Ohře, Bílina, Ploučnice, Kamenice. Mostevská pánev těží mnoho hnědého uhlí. Je zde rozmístěno mnoho závodů chemického průmyslu např. Setuza a Chemička v Ústí nad Labem, ale také sklářský průmysl.
Jižně od Českého středohoří kraj klesá do údolí Ohře a do Polabské nížiny. V Poohří je velmi rozšířené pěstování chmele, který je ve světě velmi oceňován. V horských polohách je podnebí drsné – chladnější a vlhčí. Níže ležící území však mají podnebí teplé, mírnější než pánve na jihu Čech. Západ oblasti, Žatecko, má nejmenší srážky v České republice.
Hlavní středisko Severních Čech je stotisícové město Ústí nad Labem, ležícím úzkém údolí Labe a ve východním výběžku Mostecké pánve. Významná je jeho universita Jana Evangelisty Purkyňe a přístav, který je důležitým dopravním uzlem všech druhů potravin.
Dalším velkým střediskem Severních Čech je město Liberec se stotisícem obyvatel. K atraktivitám Liberce neodmyslitelně patří Centrum Babylon s prvním aquaparkem v České republice či zoologická zahrada založena již v roce 1907, což byla první zoologická zahrada v Československé republice. Je znám svým textilním průmyslem.
Jablonec nad Nisou s 46 000 obyvateli je správním, kulturním i sportovně rekreačním střediskem Jizerských hor. Přezdívá se mu město skla a bižuterie nebo také brána do Jizerských hor. První zmínka o Jablonci je z roku 1356, avšak ke stálému osídlení dochází až v 16. století, kdy byla založena první skelná huť ve Mšeně a postaven i první kostelík. Známé jsou jeho sklářské firmy Preciosa a Bižuterie.
Chomutov se rozkládá v západní části Ústeckého kraje na křižovatce významných železničních i silničních dopravních komunikací. I když leží v kraji tak ovlivněném průmyslem nachází se zde podkrušnohorský zoopark, což je největší zoo v české republice. Přezdívá se mu oáza zeleně. Je tu také Kamencové jezero, které vzniklo zatopením dolu na kamenec a síru.





Hodnocení: (hodnotilo 47 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info