Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Severní Afrika (zajímavosti)

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Severní Afrika (zajímavosti)
 
Titulek: Severní Afrika (zajímavosti)
Datum vložení: 6.5.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Odolné kmeny
Berberské kmeny, mezi které se řadí například Tuaregové, žijí v Africe už nejméně let! Mimo jiné prosluli také svými divokými tanci, hudbou a slavností zvanou „ FANTASIA“ , na níž jezdci závodí na koních a střílejí do vzduchu. Některé Berberské kmeny bydlí v domech postavených z bláta. Uvnitř se drží příjemný chládek, i když venku naměříme 45 oC!

Barvité trhy
Za 100 let se na jednom datlovníku může urodit až 10 000 kilogramů datlí. To přibližně odpovídá váze dvou slonů.
Pro nejlepší Marocké koberce je typické, že jeden metr čtvereční je utkán až z 10 000 vláken.
Severní Afrika je známá výrobou skvělích sladkostí a koláčů. Velice oblíbený je nugát, který se ochucuje například medem nebo křupavými mandlemi.

Bájní Féničané
Féničané měli výrazné umělecké vlohy. Vyráběly a prodávali předměty ze zlata, stříbra a bronzu, barevné skleněné korálky, vázy a řezby ze slonoviny.

Pilné včelky
Zabijácké včely vznikli křížením afrických a evropských druhů. Jejich žihadlo není silnější než žihadlo obyčejné včely, ale tento druh se nechá snadněji vydráždit. Mohou na vás zaútočit, už pokud se přiblížíte na vzdálenost 1 kilometru od jejich hnízda!

Hejna sarančat
Někteří obyvatelé Afriky se sarančatům mstí tím, že si na nich sami pochutnávají. Saranče všežravé má uši umístěny na břiše. Saranče všežravé měří pouhých 6 cm.





Hodnocení: (hodnotilo 46 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info