Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jizerské hory

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Jizerské hory
 
Titulek: Jizerské hory
Datum vložení: 21.5.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jizerské hory je jedno z pohoří České Republiky. Je na severu Čech a sousedí s Krušnými horami a s Krkonošemi. Jsou známi např. Televizní věží a hotelem Ještědem. Je umístěn na hoře Ještěd a můžeme se na něj buď svést lanovkou nebo jít pěšky po cestě. Než dostaly název Jizerské hory byla tu těžba cínu a jiných.
Nové Město pod Smrkem, které už podle názvu leží pod Smrkem, nejvyšší horou Jizerských hor je jedno z měst významných těžbou. Smrk měří 1124 m. n. m. a je na něm nově postavená rozhledna. Tato rozhledna je od 18. září 2003 otevřená a dosahuje 20 m a nebyla první a určitě není poslední rozhlednou na Smrku. Nové město je velmi mladé je mu 422 let a je velmi malé. Cestou na Smrk se můžeme zastavit u pramenu KYSELKY. Tento pramen slouží buď k domácí spotřebě a nebo jen proto ,že zpestřuje krajinu. Je velmi zdravá a chráněná. Obsahuje velké množství minerálních látek. Kyselka má dva prameny a chodí si jí natáčet skoro celé město a spoustu turistů. Je používaná od roku 1780 a v roce 1904 byl kvůli velké návštěvnosti postaven lehký kamenný altán, který je tam do dnes. Je umístěna ve velké blízkosti lesů.
Nové Město není jen okrasou Jizerských hor, ale i ráj spousty turistů, kteří přijeli nejen za přírodou, ale i za turistikou a za cyklistikou. V Novém Městě se např. o čarodějnicích pálí velká kupa dřeva a je to pro zdejší lidi velká slavnost nebo slavnosti po deseti letech na výročí stáří Nového Města.
Po vytěžení cínu a jiných, Nové Město začalo krachnout a tak se začalo zabývat textilem. Textilanka byla pro zdejší lidi velmi důležitá kůli pracovním místům, ale nedávno zkrachovala a tak bylo velmi málo lidí zaměstnaných. Tato situace byla pro některé lidi velmi těžká, protože většina obyvatel jsou Romové.
Ale i dnes se v Jizerských horách těží a jsou velmi známe např. větrné elektrárny v Jindřichovicích pod Smrkem.
Kousek od Nového Města jsou Lázně Libverda, které proslavili Jizerské hory díky Obřímu Sudu. Je to výletní restaurace, která je v podobě dřevěného sudu, která byla postavena roku 1930.
Ale abychom se také dostali ke známému městu Liberci musíme se zmínit o Vlastovi Buriánovi (1891 – 1962), který se narodil v Liberci a byl nazýván „králem komiků“, byl divadelní herec, režisér, zpěvák a divadelní řiditel, sportovec, podnikatel, filmový herec a režisér, spisovatel a imitátor, jeden z nejpopulárnějších herců první republiky a je i oblíbený v dnešní době. A Liberec je znám také díky výrobě bižuterie.
Jizerské hory se mohou chlubit také nejvyšší sopkou Čech, Bukovcem. Je ovšem několik milionů let nečinná. Vypíná se do výšky 1005 m. n. m. a jde o jedinou tisícovku mezi našimi naštěstí již dávno krotkými sopkami.
Dále se můžeme ještě zmínit o sklenářském umění Severních Čech. A také o Albrechtu z Valdštejna , kontroverzní postava českých dějin, během 30tileté války jeden ze dvou nejvyšších generálů rakouských Habsburků, ve své době jeden z nejvlivnějších lidí v Evropě, s vlastní armádou a ohromným majetkem. Na Liberecku mu patřila mnohá panství. Dále snad i o zvonici v Rovensku pod Troskami, je jediná známá dřevěná zvonice v Čechách (a možná i na světě) kde jsou tři zvony upevněny srdcem vzhůru a jsou poháněny šlapáním. Postavena roku 1630.
Ale jako každé hory i Jizerské hory se mohou chlubit velkým rozsáhlým územím lesů, které má velký počet skal, hub a v lesích můžeme najít již nefunkční bunkry z 2. světové války, kde měli skvělé krytí. A v neposlední řadě se můžou chlubit krásnými hrady, zříceninami a má i hodně zámků např. Zámek Frýdlant, hrad přestavěný na renesanční zámek, byl první veřejnosti zpřístupněnou památkou svého druhu v Evropě již od roku 1801. Jeden z mála funkčních hradních padacích mostů. A nebo rozsáhlou sítí rozhleden např. na Smrku, Kopaninu nad Frýdštejnem, Ještědem atd.
Naposledy se můžeme zmínit o ozubnicové železnici, jediné v Česku, která je jedinečná kulturní a technická památka. Vlaky na této trati překonávají několik set metrů převýšení a proto na nejstrmějším úseku z Tanvaldu do Kořenova využívají ozubnici.





Hodnocení: (hodnotilo 9 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info