Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

K2

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > K2
 
Titulek: K2
Datum vložení: 21.5.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jak už víme, K2 se nachází v asijském pohoří KARAKOUM na hranicích Číny a Pákistánu . Patří mezi 19 osmitisícovek, které se v Himalájích nacházejí. Je to hned po Mount Everestu, 2 nejvyšší horou Světa (8 611 m. n. m.), ale na rozdíl od Everestu je NEJTĚŽŠÍ osmitisícovkou planety. Je také známá svým tvarem, krásou a hlavně respektem horolezců.

Vystoupit se podařilo jen 187 lidem, ale 14% jich při sestupu zahynulo, proto také láká další a další horolezce. Na výstup musíte mít pouze povolení vlády v Pákistánu, vízum, dobré oblečení a jen pár dalších lidí.

Ale ptáte se: Odkud je její název?
Její název pochází z 19. století, kdy BRITSKÁ expedice zkoumala celou tuto oblast a této hoře i sousedním vrcholkům dala názvy K1 – K5. Této hoře název K2 zůstala ostatní byly později přejmenovány.
Číňané jí říkají QOGIR a domorodci CHOGORI.
Je často označovaná jako HORA HOR!!!

Výstupy:
1. 1954
2. 1977
3. 1983 + 1986 – výstup posledního a prvního Čecha – Josefa Rakoncaje.
.





Hodnocení: (hodnotilo 3 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info