Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Průvodce městem - Jaroměř

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Průvodce městem - Jaroměř
 
Titulek: Průvodce městem - Jaroměř
Datum vložení: 24.10.2020

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Jaroměř je východočeské město, ležící 17 kilometrů severovýchodně od krajského města Hradec Králové na soutoku tří řek: Labe, Úpy a Metuje v nadmořské výšce 254 m. Jaroměř má rozlohu 23,95 km2 a žije tu přes 12 tisíc obyvatel. K Jaroměři patří i historické pevnostní město Josefov.

HISTORIE:

Město Jaroměř je název odvozený od přemyslovského knížete Jaromíra, který údajně nechal postavit toto město. Nejstarší písemná zpráva o Jaroměři pochází z roku 1126 a první písemný doklad o existenci města je z roku 1298. Listinou z roku 1307 se Jaroměř stala se královským věnným městem českých královen.

Husitské období je jednou z nejzajímavějších kapitol v historii Jaroměře. V roce 1421 byla Jaroměř dobyta husitskými vojsky pod velením Jana Žižky z Trocnova a stala se tak na delší léta věrným husitským městem. Jaroměřští se zůčastnili i některých vojenských tažení. Nakonec se však město poddalo králi Zikmundovi Lucemburskému, aby si město uchovalo získanou samosprávu.

Na začátku 18.století zažilo Jaroměřsko čilý ruch spojený s výstavbou Šporkova komplexu v Kuksu.

Ztráta Kladska a Slezka pak vedla k výstavbě pevnosti na místě vesnice Ples. Osídlení pevnostního města,  (v roce 1793 přejmenováno na Pevnost Josefov) postupovalo ovšem jen zvolna. Josefov zíkal vlastní samosprávu až v roce 1835. Se stavbou pevnosti se staví do města železnice, která byla důležitá ke vzniku průmyslu, rozvoji města a dopravě.

V roce 1948 byl Josefov sloučen s Jaroměří, protože pevnost ztratila svůj vojenský význam. V Josefově bylo čím dál míň obyvatel.

Po Československé okupaci v roce 1968 byla josefovská vojenská nemocnice zabrána okupačními vojsky a v Josefově se usídlila silná sovětská posádka.
To vše vedlo k devastaci Josefova a tento vliv je mnohdy patrný dodnes. Dokumentuje to například skutečnost, že Josefov byl vybrán pro natáčení českého filmu Musíme si pomáhat, který se odehrává na konci II. světové války.

PAMÁTKY:

Nejvýznamnější památkou Jaroměře je gotický Chrám svatého Mikuláše. Stavba začala okolo roku 1404 poté pokračovala až po husitských válkách. Roku 1753 se zřítila severní věž. Kostel byl roku 1904-1909 restaurován. Ve sklepení jsou rakve s měšťany Jaroměře které jsou přístupné vždy každý rok na den Evropského dědictví. Tento chrám je na náměstí vedle staré brány do města.

Ze středověkého opevnění města zůstala pouze jediná brána se zvonicí u vstupu na náměstí, a říká se že tato brána je brána do Krkonoš.

Malý gotický kostel svatého Jakuba na Jakubském předměstí byl založen ve 14. století a přestavěn na barokní kostel byl v 16. století.

Mariánský sloup z let 1722-1727 dominuje historickému náměstí s podloubím, od sochaře M.Bernarda Brauna.

Plačící žena je náhrobek Braunovy tchyně a na náhrobku sedí ubrečená Braunova žena. Tato socha je umístěna na Městském hřbitově u Jakubského předměstí.

Kaple sv. Anny na Pražském předměstí.

A mnoho a mnoho dalších…

RODÁCI:

Otakar Španiel (*1881-1955 Praha) český sochař,tvůrce prvních československých mincí, profesor a rektor Akademie výtvarných umění v Praze.

Josef Šíma (*1891-1971 Paříž) proslulý evropský malíř.

Josef Wagner (*1901-1957 Hav.Brod) sochař, profesor Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze.

Antonín Hampl (*1874 -1942 Berlín) bývalý předseda Československé sociálně demokratické strany dělnické a bývalý ministr vlády

Prof. PhDr. František Černý DrSc. (*1926 - 2010 Praha) historik a teatrolog, profesor a děkan Filozofické fakulty UK v Praze.

Prof. RnDr. Zdeněk Veselovský, CSc. DrSc. (*1928 - 2006 Praha) zoolog a spisovatel, bývalý ředitel ZOO v Praze.

PhDr. Vladimír Wolf (*1942) historik, docent Pedagogické fakulty Vysoké školy pedagogické v HK.

Ivo Pešák (*1944 – 2011 Praha) komik,hudebník,malíř, klarinetista a zpěvák

SOUČASTNOST:

Průmysl je v Jaroměři stavební, chemický, energetický a strojírenský.

Sport v Jaroměři: závodně hraje fotbal, ping-pong, hokej, šachy, florbal, basketbal a futsal

Kultura v Jaroměři: Městské divadlo, Městské muzeum, Boučkovo loutkové divadlo a Železniční muzeum… Každý rok se tu slaví Boučkova Jaroměř kde se sjedou divadelníci a loutkaři z celé ČR.

JOSEFOV:

Josefov je bývalé pevnostní město, nyní součást města Jaroměře. Pevnost se původně jmenovala Ples podle vesnice která zde před tím stála. Po smrti císaře Josefa II. (*1741–1790) který zde položil základní kámen pevnosti, byla na jeho počest přejmenována pevnost Ples na pevnost Josefov. Stavba pevnosti 1780-1787. 

Přestože Josefov ztratil status pevnosti v roce 1888, na charakteru pevnosti se to neprojevilo a posádka zde nadále zůstávala. Hradby již však nikdo neudržoval. Postupně byly zbourány všechny pevnostní brány 1891,1904,1905 a rozebírány pevnostní objekty včetně nejdostupnějších částí pevnostních chodeb.

Ve 20. století byla většina původních pevnostních objektů různě upravována a přestavována pro armádní i civilní použití. V důsledku těchto úprav došlo k další devastaci některých unikátních vojenských staveb.

Během první světové války zde byl zajatecký tábor spolu se cvičištěm branců. Poté zde působila haličská armáda a uprchlíci z Ukrajiny. Následně zde byl do roku 1924 internační tábor.

Velkou část původních vojenských staveb až do roku 1990 využívali vojáci československé a sovětské armády. Po opuštění armádou a předání do rukou města došlo k další cílené devastaci a rozkrádání zařízení objektů, což ještě snížilo jejich už tak nízkou hodnotu. Vzhledem k rozlehlosti většiny bývalých vojenských objektů je jejich revitalizace velmi problematická především dělostřelecká kasárna a vojenská nemocnice.

RODÁK:

Miroslav Ivanov (*1929 – 1999 Praha) spisovatel a publicista, zabývající se především historií a literaturou faktu.

SOUČASTNOST

Kultura: V srpnu se v Josefově koná jedna z nejvýznamnějších evropských akcí metalové hudby - festival Brutal Assalut.
Sport: V Josefově se hraje basketbal (Baskeťáci Josefov).

VÝLETY DO OKOLÍ

Okolo Jaroměře můžete navštívit mnoho zajímavostí například:
Zámek Ratibořice,Hospital Kuks,vodní nádrž Rozkoš,Staré Bělidlo,lázně Velichovky, cyklostezku Hradec Králové-Josefov-Kuks, Východočeské Muzeum,Hvězdárnu Hradec Králové,…






Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info