Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Referát o Bulharsku

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Referát o Bulharsku
 
Titulek: Referát o Bulharsku
Datum vložení: 30.3.2022

 

squareVClanku:
id='square-ir'


Bulharská republika leží na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části evropského kontinentu. Rozlohou jde o 16. největší zemi v Evropě. Hlavním městem je Sofie.

Obyvatelstvo a náboženství
Počet obyvatel se v Bulharsku dlouhodobě snižuje. Zatímco v 90. letech mělo téměř 9 milionů obyvatel, k roku 2020 je to 6 951 482. Příčinou se stala míra porodnosti, která patří k nejnižším na světě, a také odchod obyvatel v důsledku špatných hospodářských podmínek v zemi.

Hlavní etnickou skupinu země tvoří z 84 % Bulhaři. K významné menšině patří Turci a Romové. Ačkoliv Bulharsko svým občanům dává svobodu vyznání, jeho ústava popisuje jako tradiční pravoslavné křesťanství, ke kterému se hlásí 85 % země. Početnou skupinu tvoří i vyznavači islámu, které zastupuje 13 % obyvatelstva.

Geografie
Bulharsko sousedí s 5 státy – Rumunskem, Srbskem, Řeckem, Tureckem a Severní Makedonií. Východní hranice země je tvořena pobřežím Černého moře. To patří k oblastem s významným podílem cestovního ruchu. Turisté navštěvují často Bulharsko letecky nebo automobilem zejména v období července a srpna. Velkou část republiky pokrývá několik pohoří. Středem země se táhne Stara Planina, na jihu se rozprostírá masiv Vitoša a Rila s nejvyšším vrcholem Balkánského poloostrova Musala.

Nejmohutnější bulharskou řekou je Dunaj, která se vlévá do Černého moře. Území je bohaté na horská jezera a mokřady v nížinách, kde se vyskytují rozmanité druhy rostlin a živočichů. Bulharsko se pyšní jednou z nejvyšších biodiverzit v Evropě. Různorodost fauny a flóry najdeme ve 3 národních parcích, 11 přírodních parcích a v dalších více než 500 chráněných krajinách.

Hospodářství
Dle Mezinárodního měnového fondu je bulharská ekonomika 71. největší na světě. K hlavním odvětvím patří hutnictví, strojírenství, textilní a chemický průmysl. Rostlinná produkce zde převyšuje živočišnou. V Bulharsku se pěstuje primárně pšenice, ječmen, kukuřice, slunečnice, brambory, rajčata, vinná réva, melouny a tabák. Přímořské oblasti těží zejména z cestovního ruchu. Letoviska jako Sozopol, Nesebar, Slunečné pobřeží a Zlaté písky v létě lákají turisty z Evropy včetně Čechů.

V posledních letech vykazuje Bulharsko růst HDP nad průměrem Evropské unie, i přesto však zůstává zemí s nejnižšími platy v EU.

Historie
První bulharská říše vznikla roku 681, kdy se kočovné kmeny ze střední Asie propojily se slovanským obyvatelstvem. V roce 1018 se však říše dostala pod nadvládu Byzance a k jejímu osamostatnění a vzniku druhé říše došlo v roce 1185. Po 211 letech ji obsadili Turci. Tato hegemonie trvala půlstoletí.

V 19. století došlo k povstání a úpadku turecké moci. Roku 1908 se kníže Ferdinand prohlásil carem nezávislého Bulharska a o 4 roky později se země spojila se Srbskem, Řeckem a Černou Horou. Styl balkánské politiky dostal za 2. světové války Bulharsko ke spojenectví s Německem. Ve 40. letech „osvobodila“ stát Rudá armáda a přivedla do země komunistický režim. Ten se podobně jako v dalších východoevropských státech rozpadl na konci 80. let. Roku 2004 vstoupilo Bulharsko do NATO a od roku 2007 je členským státem Evropské unie.







Hodnocení: (hodnotilo 3 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info