Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Berlín, Německo

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Berlín, Německo
 
Titulek: Berlín, Německo
Datum vložení: 19.2.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'
BERLÍN, NĚMECKO



Berlín je hlavním městem Spolkové republiky Německo.

Leží v severoněmecké nížině na řekách Spréva a Havola.

Berlín je největším městem Německa. Bydlí v něm zhruba 3,5 mil. obyvatel.

Berlín vznikl ve 13. století spojením dvou malých osad – Berlína a Kolína. Po druhé světové válce byl Berlín rozdělen na čtyři okupační zóny vítězných mocností. Z britské, americké a francouzské zóny vznikl západní Berlín a ze sovětské zóny Berlín východní. V roce 1961 byla mezi těmito částmi postavena Berlínská zeď. Byla to státní hranice, která byla otevřena teprve v roce 1989 a několik měsíců na to byla zbourána.

V Berlíně se nachází mnoho zajímavých památek – například zámek Charlottenburg. Ten byl postaven v 17. století jako letní sídlo pro kurfiřtku Sophii. Nyní funguje jako místo pro umělecké výstavy. Dalšími významnými stavbami jsou Humboldtova univerzita, Nová Strážnice a Státní opera. Alexandrovo náměstí, které leží v centru Berlína, je proslulé Televizní věží. Tato věž je vysoká 365 m vysoká a dá se z ní pozorovat celé město. Ulice pod lípami patří nepochybně k nejkrásnějším bulvárům v Berlíně. Tato ulice končí klasicistní Braniborskou bránou, která je vyzdobena sochou antického vozu se čtyřspřežím. Dalším významným bulvárem je Kurfiřtská třída, která je známá svými početnými obchody, kiny nebo divadly.

V Berlíně mohou turisté nejen navštěvovat památky, ale také si odpočinout v parcích nebo se najíst restauracích. Obecně se doporučuje zkusit Bratwurst, což je německá klobása nebo svatební vývar.

V okolí Berlína se nachází lesy a jezera, proto je toto velkoměsto oblíbenou rekreační oblastí.






Hodnocení: (hodnotilo 1 čtenář)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info