Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jihomoravský kraj

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Jihomoravský kraj
 
Titulek: Jihomoravský kraj
Datum vložení: 3.6.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Jihomoravský kraj, nacházející se na jihovýchodě České republiky, je jedním z krajských územních celků s bohatou historií a významnými lokalitami. Leží v blízkosti hranic s Rakouskem a Slovenskem.

Geograficky je Jihomoravský kraj rozmanitý a nabízí různorodou krajinu. Na jihu se rozkládá Pálava, malebné pohoří s výjimečnou přírodní a kulturní hodnotou, které je součástí chráněné krajinné oblasti Pálava. Nachází se zde i lednicko-valtický areál, zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO, který nabízí nádherné zámky, parky a rozlehlé vinice. Naopak na severu se nachází vrchovina a vysočina, včetně Moravského krasu s unikátními krasovými jevy a jeskyněmi, jako je například Sloupsko-šošůvské jeskyně. Kraj je bohatý na rozsáhlé vinohrady, které jsou důležitou součástí místního hospodářství.

Jihomoravský kraj má také bohatou historii a je spojen s významnými historickými událostmi. Patří sem například bitva u Slavkova, známá také jako Bitva tří císařů, která se odehrála v roce 1805 a rozhodla o osudu Evropy. Další významnou historickou lokalitou je město Mikulčice, které bylo v 9. a 10. století jedním z nejdůležitějších středisek Velkomoravské říše. Zde se nacházejí archeologické pozůstatky, které poskytují důležité informace o životě a kultuře Velkomoravanů. Kraj je také spojen s obdobím husitství, především s městem Tábor, které se stalo významným centrem husitského hnutí.

Mezi nejvýznamnější města Jihomoravského kraje patří Brno, jehož historie sahá až do 11. století. Je to druhé největší město České republiky a kulturní a hospodářské centrum regionu. Brno je známé svou architekturou, včetně významných památek jako je Špilberk, hrad a věznice s bohatou historií, nebo Vila Tugendhat, zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Dalším významným městem je Znojmo, které je známé svými historickými památkami, zejména Znojemským podzemím a Rotundou svaté Kateřiny. Kraj dále obklopují menší, avšak důležitá města jako Hodonín, Vyškov, Blansko a Břeclav.

Jihomoravský kraj je tedy region bohatý na přírodní krásy, historické památky a významné události. Jeho geografické umístění v rámci České republiky mu dává strategický význam a předurčuje ho k propojení s okolními zeměmi. Města jako Brno a Znojmo představují kulturní a historická centra kraje, která lákají návštěvníky z celého světa. Jihomoravský kraj tak nabízí mnoho zajímavých míst k prozkoumání a je důležitým článkem v bohaté historii a kultuře České republiky.






Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz