Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Severomoravský kraj

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Severomoravský kraj
 
Titulek: Severomoravský kraj
Datum vložení: 4.6.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Severomoravský kraj je jedním ze čtrnácti krajů České republiky. Nachází se na severovýchodě země a sousedí s Polskem na severu, Moravskoslezským krajem na východě, Olomouckým krajem na jihu a Zlínským krajem na západě. Jeho centrem je město Ostrava, které je také největším městem kraje.



Geograficky je Severomoravský kraj rozmanitý. Na severu se rozkládá část Jeseníků, pohoří s malebnou přírodou a turistickými atrakcemi. Na jihu kraje se nachází rozsáhlá nížina a zemědělská oblast. Kraj je protkán řekami, z nichž nejvýznamnější je řeka Odra, která tvoří přirozenou hranici s Polskem. Díky své poloze je Severomoravský kraj významným dopravním uzlem a průmyslovým centrem.



Severomoravský kraj má bohatou historii a je spojen s významnými událostmi. V minulosti zde probíhala intenzivní těžba uhlí a vznikla řada průmyslových oblastí, které ovlivnily podobu kraje. Ostrava, důležité průmyslové město, se stala symbolem regionu a v současnosti se snaží transformovat svůj průmyslový charakter a rozvíjet se jako moderní a inovativní město.



Mezi významná města Severomoravského kraje patří kromě Ostravy také Opava, která je historickým a kulturním centrem regionu. Město se pyšní krásnými památkami, jako je například Slezská univerzita, Opavský zámek nebo Panský dům. Dalším významným městem je Frýdek-Místek, které leží na soutoku řek Ostravice a Morávky. Město je významným dopravním uzlem a sídlem průmyslových podniků.



Severomoravský kraj nabízí také mnoho kulturních a přírodních zajímavostí. Mezi nejznámější patří ZOO Ostrava, která patří k největším v České republice, a Landek Park, který představuje archeologické naleziště a expozici z historie těžby uhlí. V kraji se také nachází řada přírodních parků a rezervací, jako je Beskydský národní park, Poodří, Oderské vrchy a Mionší.



Severomoravský kraj je také známý svými tradičními lidovými zvyky, řemesly a kulinářskými specialitami. Mezi oblíbená jídla patří například ostravský štramberský trdelník, opavské koblížky nebo frýdecko-místecké syrečky. Region má bohatou folklórní tradici a každoročně se zde konají různé festivaly, lidové slavnosti a trhy.



Severomoravský kraj je tedy fascinujícím regionem, který kombinuje průmyslovou minulost s přírodními krásami a kulturním dědictvím. Nabízí rozmanité možnosti pro turisty a návštěvníky, kteří se zajímají o historii, přírodu, gastronomii nebo tradiční kulturu. Je to místo, které stojí za objevování a poskytuje mnoho zajímavých zážitků pro každého návštěvníka.





Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz