Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kraj Vysočina

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Kraj Vysočina
 
Titulek: Kraj Vysočina
Datum vložení: 4.6.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kraj Vysočina je jedním ze čtrnácti krajů České republiky. Nachází se ve střední části země a svým rozlohou patří k menším krajům v České republice. Vysočina sousedí s Jihočeským krajem na západě, Plzeňským krajem na jihozápadě, Středočeským krajem na severozápadě, Pardubickým krajem na severovýchodě, Jihomoravským krajem na jihovýchodě a kraji Vysočina na východě.



Geograficky je Vysočina charakteristická svým kopcovitým a členitým reliéfem. Nachází se zde pohoří Žďárské vrchy, Jihlavské vrchy a Českomoravská vrchovina. Kraj je bohatý na lesy, louky, řeky a rybníky, což přispívá k jeho malebné krajině a příjemnému prostředí pro turisty.



Vysočina je známá svou bohatou historií a kulturním dědictvím. V kraji se nachází řada významných historických památek, jako je UNESCO památková rezervace Telč, která je známá svými malebnými renesančními domy a náměstím. Další významnou památkou je zámek v Jihlavě, který je jedním z největších zámků v České republice. Kromě toho se v kraji nachází také řada hradů, klášterů a kostelů, které svědčí o bohaté historii regionu.



Vysočina má také významná města, která stojí za návštěvu. Hlavním městem kraje je Jihlava, která je historickým a kulturním centrem. Město je známé svými historickými budovami, jako je kostel sv. Jakuba, kašna na Masarykově náměstí nebo budova radnice. Dalším významným městem je Třebíč, které je také zapsáno na seznamu UNESCO díky svému židovskému ghetto a bazilice sv. Prokopa.



Kraj Vysočina nabízí také mnoho možností pro turisty a přírodní nadšence. Mezi nejznámější přírodní atrakce patří přírodní park Svratecká hornatina, přehrada Vír nebo přírodní park Žďárské vrchy. Kraj je ideálním místem pro pěší turistiku, cykloturistiku a další outdoorové aktivity.



Celkově lze říci, že kraj Vysočina je malebným regionem s bohatou historií, kulturním dědictvím a přírodními krásami. Nabízí mnoho možností pro turisty, kteří chtějí objevovat historická města, památky a přírodní scenérie. Je to ideální místo pro ty, kteří hledají klidnou a relaxační dovolenou v krásném prostředí středních Čech.





Hodnocení: (hodnotilo 4 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz