Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Pardubický kraj

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Pardubický kraj
 
Titulek: Pardubický kraj
Datum vložení: 4.6.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Pardubický kraj se nachází ve východní části České republiky. Sousedí s Královéhradeckým krajem na severu, Jihomoravským krajem na jihu, Olomouckým krajem na západě a Vysočinou na jihozápadě. Jeho centrem je město Pardubice, které je také správním centrem kraje.



Geograficky je Pardubický kraj rozmanitý. Na severu se rozprostírá Českomoravská vrchovina s kopcovitým terénem a malebnými krajinami. Na jihu kraje dominuje rozsáhlá rovina, která je součástí Polabské nížiny. Přes Pardubický kraj protéká řeka Labe, která tvoří důležitou dopravní tepnu a zároveň poskytuje možnosti pro rekreační a vodní aktivity.



Pardubický kraj je známý svou bohatou historií a kulturním dědictvím. V regionu se nachází mnoho významných památek a historických měst. Mezi nejznámější patří právě Pardubice, které jsou proslulé svým tradičním Velkým pardubickým překážkovým dostihem, který je považován za jednu z nejnáročnějších dostihových soutěží na světě. V Pardubicích se také nachází krásný renesanční zámek, který stojí za návštěvu.



Další významné město v Pardubickém kraji je Chrudim, které se pyšní bohatou historií a malebným historickým centrem. Ve městě se nachází Chrudimská pevnost, která je významnou památkou a atrakcí pro turisty. Krajem se dále táhnou města jako Litomyšl s unikátním renesančním zámkem, Hlinsko s Muzeem lesnictví, nebo Svitavy, rodiště slavného malíře Františka Kupky.



Pardubický kraj je také známý svou gastronomií a tradičními pochoutkami. Mezi nejznámějšími lahůdkami patří Pardubický perník, který je známý pro svou trvanlivost, chuťovou lahodnost a bohatou zdobenou polevu. Další specialitou je tradiční pardubická rebarbora, která se pěstuje na okolních polích a slouží jako surovina pro výrobu mnoha dortů a koláčů.



Pardubický kraj nabízí také mnoho přírodních krás a rekreačních možností. Mezi nejznámější přírodní rezervace a chráněná území patří Orlické hory, Žďárské vrchy, část CHKO Železné hory a Přírodní park Toulovcovy maštale. Tyto lokality lákají turisty k procházkám, cyklistice, výletům a dalším outdoorovým aktivitám.



Pardubický kraj je tedy zajímavým regionem s bohatou historií, malebnou přírodou a kulturními poklady. Nabízí pestrou škálu aktivit pro návštěvníky a turisty, ať už se zajímají o historii, kulturu, přírodu nebo gastronomii. Je to místo, které stojí za objevování a které si získá srdce každého, kdo se do něj vydá.





Hodnocení: (hodnotilo 9 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz