Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Ćísla: krátký referát na téma Ćísla

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Ostatní > Ćísla: krátký referát na téma Ćísla
 
Titulek: Ćísla: krátký referát na téma Ćísla
Datum vložení: 30.3.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
-Čísla jsou tzv.stavebními kameny vesmíru.Z čísel je vpodstatě složeno vše.čísla člověku v mnoha věcech pomáhají,o některých ani neví.Jsou silami,které hýbají vesmírem,určují náš vývoj,osud,kulturu.Studenti si ve škole říkají : „Na co je proboha ta matematika?“,ale nemají pravdu.Je velmi důležitá,pomáhá nám pracovat s čísly,porozumět jim.Stejně tak numerologie-věštění z čísel.
-Čísly jsme se zabývali už odpradávna,v pravěku,ve starověku,ve středověku a teď i v novověku...vpodstatě od té doby,kdy jsme je začali potřebovat počítat.Existoval jistý australský kmen,který počítal do tří a další čísla kombinoval…dám příklad,jednička se řekne mal,dvojka bulan a tři guliba.No a ty další čísla byly čtyřka – bulan-bulan,pětka – guliba-bulan,desítka – guliba-guliba-guliba-mal…atd.Zezačátku jsme my lidé opravdu potřebovali pouze takto málo čísel,ale čím jsme byli inteligentnější a vyspělejší,tím jsme potřebovali víc a větších čísel…když začal obchod (tři krávy za tři krávy,deset denárů za tenhle chleba…atd.).Nebo už ve starověku,kdy už začínala se pořádně rozvíjet astronomie byla třeba závratná čísla…což teprve později ovšem.Dnes už máme biliony,triliony ,nekonečno a já nevím co ještě…
-Začaly sepoužívat různé systémy,jako byl desírtkový,pětkový,desítkový a pětkový kombinovaně,dvacítkový,šedesátkový…atd.Ještě dříve se počítalo podle ruky – prstů.
-Podle Pythagora,který žil někdy v šestém století,znát čísla znamená znát sám sebe.
-Čísla jsou hodně potřeba.Bez čísel by se nerozvinulo myšlení,bez čísel by nebyl tarot,nebyla by astrologie,protože díky číslům máme dělení a díky dělení můžeme mít zanmení,polarity…atd.Bez čísel by ani nebyla zoologie,biologie,nebo alespoň ne tak přesně určená,protože i tam se čísla hodí.Bez čísel bychom úplně neznali svou historii,jelikož bychom nevěděli kdy se co událo,letopočty.Ach ano,bez čísel by nebyl čas!!!
-Bez čísel by sice hudba mohla být,ale také by ji to poznamenalo,čísla totiž notně pomáhají v jejím učení(oktáva,,kvintakord ,jedna,dva tři,čtyři,pět –čísla pro prsty…atd.).
-Bez čísel by byla horí mineralogie,jelikož bychom mohli uvažovat pouze na základě barvy a z čeho to je a ne na hustotě,objemu,hmotnosti…atd.Ach ano,hmotnosti,bez čísel by si lidi pořád nedělali starosti že jsou tlustí. :-)
-Bez čísel by nebyla alchymie,ani špičkové kuchařství,jelikož bychom nevěděli kolik čeho tam máme dát(zda jednu lžíci,půl lžíce,či 30 g…)
Stejně tak léčitelství,které by ale i přesto mohlo pokračovat dál nejspíš,pravda.
-Bez čísel by nebyla kultura,bez čísel by bylo náboženství chudo o notné prvky jako je dvanáct apoštolů,jeden ježíš a svatá trojice například,bez čísel by nebyla numerologie a některé druhy věštění,bez čísel bychom nevěděli přesně jak vypadá Země a jak vypadá ta část Vesmíru kolem nás,bez čísel by nebyla technologie,bez čísel by se nám tak rychle nerozvinulo myšlení,bez čísel bychom stále žili na úrovni Ramapiteků,Australopiteků…





Hodnocení: (hodnotilo 11 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info