Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Fotbal

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Ostatní > Fotbal
 
Titulek: Fotbal
Datum vložení: 20.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Fotbal

OSNOVA:
I. Úvod:
a) Definice

II. Stať:
a) Pravidla a popis
b) Historie
c) První klub, organizace
d) Český fotbal

III. Závěr:
a) Přínos

Fotbal, šílený král sportu, nemá žádný smysl. Sport to není - spíše baviči než sportovci se potácejí po trávníku, kopou se, vulgárně řvou na staršího pruhovaného tvora, který je komanduje, aby jakousi falešnou snahou docílili podplaceného výsledku. Tak by definovali fotbal ti, kteří ho odsuzují. Ve skutečnosti je to však míčová hra, jejíž hlavním cílem je dostat balón do soupeřovy brány.
Při této hře jsou dva týmy rozestavěny do dvou zápasících stran. Každý tým má 11 hráčů. Každý má na hřišti své místo. Bránu hlídá brankář, který se snaží vychytat střely od protivníka. Jako jediný hráč na hřišti může za hry chytit míč do rukou. Není to ovšem výhoda, neboť i tak přes něho jdou absolutně všechny góly, které ve fotbale padnou, ačkoliv jeho funkcí je tomu zabránit. Před ním hrají obránci neboli beci, kteří mu v jeho úkolu pomáhají. Podle schopností hrát levou nebo pravou nohou rozeznáváme beka pravého a levého.
Objevil se i názor, že bek zvládá i kopání do achilovek, podrážení nohou a tahaní za dres.
Následuje záloha a útočníci, kteří by měli zajistit vstřelení gólu do soupeřovy brány. Zápas se hraje na poločasy 2x45 minut.
Fotbal sice vznikl v polovině 19. století v Anglii, ale podobné hry existovaly už ve středověkém Řecku a v Římě, kde se hrávalo s vycpaným míčem, který se nazýval sfaira, ovšem už tehdy také s míčem plněným vzduchem. Určit datum a místo, kde se míč poprvé objevil, se možná už nikdy nepodaří. Odhaduje se ale, že například vyobrazení míče v chrámu v egyptském Jarmaku je staré čtyři tisíciletí. V Číně se ve 4. a 3. století př.n.l. hře podobné fotbalu říkalo su-chu. Kopalo se do koule ze zvířecí kůže. Hru začali provozovat vojáci, ale brzy se rozšířila mezi obyčejné lidi. V jedné staré básni se hovoří, že míč byl kožený, vyplněný vlasem nebo peřím. V Itálii se v době renesance hrála hra Calcio. Zápasy probíhaly především v době karnevalů. Už tehdy se stavěly tribuny pro nejváženější diváky. Prostý lid sledoval boje z oken, ze schodišť paláců nebo z ulic. Hrálo se vycpaným míčem. Aktéři do něj směli kopat, odehrávat ho pěstí, ale nebylo dovoleno míč nést. Zpočátku neexistovaly dnešní branky, tudíž bylo cílem míč dopravit do soupeřovy zadní linie. Na každé straně hrálo dvacet až čtyřicet členů týmu, nejčastější a později ustálený byl počet dvaceti sedmi: tři brankaři rozestoupení po celé zadní linii, čtyři obránci, pět záložníků a patnáct útočníků. Hlavní rozhodčí měl osm pomocníků.
První anglický klub Sheffield Fotbal Club vznikl v roce 1863. Mezinárodní fotbalové organizace (FIFA) funguje od roku 1904 a od roku 1908 je fotbal oficiálním olympijským sportem.
Samostatná Česká republika má krátkou historii, ale bývalé Československo se může pyšnit bohatou a úspěšnou historii. Češi přišli na tzv. "českou uličku", která nadchla celý svět. Chytrost to vždy byla výsada českých hráčů. První mezistátní zápas absolvovali s Jugoslávií v prvním kole Olympijských her roku 1920. Tu porazili 7:0, ale závěr turnaje poznamenal incident, kdy ve finále čeští hráči opustili v 35. minutě hřiště na protest proti výkonu rozhodčího. Po incidentu se rozhodlo, že fotbal bude mít svoje samostatné mistrovství. V roce 1934 se dostalo Československo až do finále Mistrovství světa. Oldřichem Nejedlým a Antonínem Pučem podlehli Itálii 2:1. Plánička vinil sebe z prohry v prodloužení, ale na nadcházejícím Mistrovství světa dokázal svoji statečnost, když půlku utkání ve čtvrtfinále s Brazílií odchytal se zlomenou rukou. Po nepovedeném šampionátu v roce 1954 přišlo třetí místo na Evropském šampionátu 1960 a druhé místo v roce 1962 na Mistrovství světa. Na něm zářil Josef Masopust, ale prohře s Brazílií 3:1 nezabránil. Velký den pro československý fotbal přišel 20. června 1976, kdy dokázali ve finále Mistrovství Evropy přehrát Západní Německo po penaltovém rozstřelu. Olympijské zlato z Moskvy a třetí místo z šampionátu v Evropě roku 1980 znamenal na dlouhou dobu poslední úspěch fotbalu země ze středu Evropy. Až na Mistrovství světa 1990 se dostali do čtvrtfinále, kde je vyřadilo proměněnou penaltou Západní Německo. Pod novým jménem (Česká republika) poprvé vystoupili na EURU 96. S hráči nové generace jako Patrik Berger, Karel Poborský nebo Pavel Nedvěd dosáhli na stříbrné medaile. "Zlatým" gólem rozhodl Oliver Bierhoff.V roce 2002 převzal reprezentaci trenér Karel Brückner. Veliký úspěch přineslo EURO 2004, kde postoupili až do semifinále, kde vypadli s pozdějším vítězem, Řeckem. Nejlepším střelcem šampionátu se stal s pěti trefami Milan Baroš. Letos čeká české hráče Mistrovství světa v Německu.
Fotbal je dnes celosvětově nejrozšířenějším sportem s obrovskou popularitou, především díky své materiální nenáročnosti, ale také velkým byznysem. Televizní přenosy z mistrovství světa jsou nejsledovanější událostí. Vznikl sice v Anglii, ale stal se sportem číslo jedna v mnoha zemích jako například Brazílie, která patří mezi nejkvalitnější fotbalové velmoce.






Hodnocení: (hodnotilo 232 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info