Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Původ slova Austrálie

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Ostatní > Původ slova Austrálie
 
Titulek: Původ slova Austrálie
Datum vložení: 16.1.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
AUSTRÁLIE - anglicky Australia (óstrejlja)- nejmenší světadíl

První zdroj uvádí, že jeho jméno pochází z latinského adjektivu australis „jižní“. Představy o „neznámé jižní zemi“ (latinsky: Terra Australis inkognita) kdesi v jižní části Indického oceánu se udržovaly v evropských zeměpisných představách od Ptolemaia až do počátků novověku. Holandský mořeplavec A. Tasman nazval v 17. stol. Dnešní Austrálii Novým Holandskem. Dnešní název Austrálie poprvé v literatuře uvedl francouzský historik Ch. Debrosses roku 1756, ale jeho všeobecné rozšíření se datuje až od vydání spisu Voyage to the Terra Australia (roku 1814) anglickým spisovatelem M. Flinderse, který nejen přesně popsal podobu tohoto pátého kontinentu, ale zároveň pro něj navrhl i staronový název „Jižní země“ (zkracovaný nadále na pouhé Australia). Za samostatný díl světa Austrálii poprvé označil již Joh. R. Forster na základě poznatků, které získal jako účastník Cookovy výzkumné expedice v letech 1772- 1775.
Druhý zdroj se zcela shoduje s prvním.
Třetí pramen uvádí, že první mořeplavci objevili novou zemi na Jihu a odtud pochází latinský název Terra Australis.





Hodnocení: (hodnotilo 31 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info