Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Čaj

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Ostatní > Čaj
 
Titulek: Čaj
Datum vložení: 6.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Čaj vzniká zpracováním listů čajovníku. Z botanického hlediska je to stále zelený keř, dorůstající v přírodě výšky 5 až 15m,vyjímečně kolem 20m.
Čaj je kulturní nápoj, připravovaný obvykle loulcováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Čaj má v mnoha případech také blahodárný vliv na organismus, díky látkám v něm obsaženým.
Pěstování a zpracování čaje - Přirozeně čajovník rostl v jihovýchodní Asii, při hraniciích Indie a Číny. Jako kulturní rostlina se pěstuje na mnoha místech s příhodnými podmínkami, mezi známé čaj produkující země patří Indie, Pákistán, Írán, Srí Lanka, Tchajwan, Japonsko, Indonésie, Nepál, Austrálie, Argentina a Keňa. Nejlépe se mu daří v monzunovém klimatu v subtropickém a tropickém pásu. Listy čajovníku jsou dlouhé od tří do pětadvaceti centimetrů a široké mezi jedním a deseti centimetry, dospělé listy jsou tlusté, hladké a kožnaté, s krátkým řapíkem. Čajové lístky se většinou sbírají několikrát do roka, v některých oblastech prakticky celý rok. Lístky se sbírají podle takzvaných sběrových formulí, které určují, kterou část výhonku uštípnout. Obvykle jsou cennější mladší menší lístky u špičky výhonku a pupen. Čaj obsahuje kofein, známý také jako tein.
Další zpracování se děje různými způsoby, které vedou k různým „druhům“ čaje. Základním faktorem je stupeň oxidace (tradičně se užívá název fermentace, z chemického hlediska nesprávný). Tradiční dělení je do čtyř základních skupin:Bílí čaj,zelený čaj,polofermentovaný čaj a černý čaj.
Bílí čaj-Bílý čaj je nejpodobnější čerstvému, přírodnímu čaji. Neprochází mechanickým zpracováním ani fermentací, je pouze sušen, takže zachovává většinu chutě a chemických látek čerstvého čaje. Vyrábí se pouze z terminálních lístků a pupene. Bílé čaje proto nevynikají barvou, kterou by bylo možné popsat jako nazaelenalou nebo nažloutlou, ale spíše chutí. Patří spíše mezi delikatesy.
Zelený čaj-Počátek výroby zeleného čaje je shodný s čajem černým čajové lístky jsou po sběru svinuty a lehce porušeny. U zeleného čaje jsou pak uvolněné chemické látky tepelně inaktivovány. V Číně se nejčastěji používá sušení a pražení, některým čajům dodává charakteristickou vůni a aroma právě způsob sušení či pražení nad ohněm. V Japonsku se využívá spíše napařování horkou vodní parou.
Zelený čaj je oblíbený především v Číně a Japonsku, v západním světě si postupně získává příznivce.
Čaj polofermentovaný-Čaje polofermentované (OOlong, polozelené) se od černých a zelených liší jenom stupněm fermentace. Je jí zabráněno proběhnout úplně (podobnými způsoby jako u čajů zelených)
Čaj černý-Čaje černé prochází procesem fermentace úplně. Mají proto nejvýraznější barvu, od zlaté přes červenou až k tmavě hnědé a často výrazné aroma. Jsou oblíbeny hlavně na západě, černý čaj, který se v Číně samozřejmě také vyrábí,jde především na export.
Sběr čajových lístků-Čajové lístky se většinou sbírají několikrát do roka, v některých oblastech prakticky celý rok. Lístky se sbírají podle takzvaných sběrových formulí, které určují, kterou část výhonku ještě uštípnout. Ceněnjší jsou mladším menší lístky u špičky výhonku a pupen.
Požadavky na sběr některých zvlášť ceněných druhů čaje prý byly takové, že sběračky nesměly jíst kořeněná jídla, musely používat rukavice a každodenně se koupat, aby čaj něpřejal nežádoucí pachy.
Skladování čaje
Čaj je velmi náchylný přejímat různé vůně a pachy. Toho se výhodně využívá při přípravě čajů ovoněných, ovšem má to i negativní důsledky. Čaj také nesmí nasáknout vlhkostí a neměl by přijít na světlo. To vše klade značné požadavky na skladování čaje během transportu, prodeje a před použitím. Během transportu je čaj skladován většinou kvalitně, chráněn proti všem zmiňovaným faktorůmSkladování čaje
Čaj je velmi náchylný přejímat různé vůně a pachy. Toho se výhodně využívá při přípravě čajů ovoněných, ovšem má to i negativní důsledky. Čaj také nesmí nasáknout vlhkostí a neměl by přijít na světlo. To vše klade značné požadavky na skladování čaje během transportu, prodeje a před použitím. Během transportu je čaj skladován většinou kvalitně, chráněn proti všem zmiňovaným faktorům. Dochází pouze k určitému průniku vlhosti.Pro transport je čaj balen do dřevěných beden zpravidla rozměru 40x60. Proti vlhkosti je chráněn hliníkovou fólií, vzorky pro hodnocení se odebírají navrtáním.





Hodnocení: (hodnotilo 58 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info